På onsdag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. Precis som förra året kommer organisationen #Kvinnorkrokararm slå på stort i Tensta centrum och arrangera festligheter – ett event som avslutas med att alla på plats krokar arm, för ett samhälle fritt från våld.
– Vi måste prata om det, hela tiden. Så länge ämnet är tabubelagt kommer vi aldrig komma framåt. Män måste sluta slå eller på andra sätt utsätta kvinnor för våld, så enkelt är det, säger Isabel Enberg, som grundat organisationen.
Symbolisk handling
Alla som kan uppmanas att kroka arm under dagen, hashtagga #kvinnorkrokararm och lägga upp bilden på sociala medier.
– Det blir en symbolisk handling. Kroka arm med kollegan, familjen, kompisen, någon på stan – och ta dig samtidigt tid att ta upp ämnet: varför finns kvinnovåldet, finns det någon i min närhet som är drabbad, hur kan just jag göra skillnad?, säger Isabel Enberg.
Det pratas om våldet för lite överallt, tycker hon, men kanske framför allt på arbetsplatser.
– Ofta finns färdiga strategier för hur arbetsgivaren ska agera om någon anställd till exempel har alkoholproblem, men inte om den blir slagen hemma. Det är tydligen ett privat problem, vilket är befängt. En kvinna ska kunna komma till jobbet och veta att det från arbetsgivarens sida finns en tydlig plan och ett stöd, om det skulle vara så att man är utsatt. Det är en policy vi har målet att skapa och implementera på alla arbetsplatser.
"Det är aldrig ditt fel"
Drygt 60 organisationer har anslutit sig till #Kvinnorkrokararms initiativ och kommer vara med på onsdag för att kroka arm.
Jasmin Moradi jobbar på Brottsofferjouren i Västerort, en av organisationerna. Hon är anställd på ett projekt som handlar om att nå ut till våldsutsatta kvinnor i utsatta områden, och understryker att det finns hjälp att få om man farit illa.
– Vårt mål är att ge skyndsamt stöd till kvinnor som hör av sig, de ska få svar och stödsamtal inom 48 timmar. Alla som varit utsatta för brott ska känna att de kan höra av sig till oss, säger hon.
Information och stöd
Stödet från Brottsofferjouren kan alltid ske anonymt.
– Det spelar ingen roll vilket brott du utsatts för, om du anmält det eller ej. Vi finns där för stödsamtal och kan även ge information om rättsprocessen, följa med på polisförhör och till rättegångar, hjälpa till med kontakt med olika myndigheter. Vi finns där helt enkelt, säger Jasmin Moradi.
Hon påpekar att just våld i nära relationer kan yttra sig på flera olika sätt och att det är viktigt att veta att det alltid finns hjälp och stöd att få.
– Våld kan vara psykiskt, fysiskt, ekonomiskt, verbalt, sexuellt – känner du att något är fel så är det också fel. Det viktigaste enligt mig är att lägga skulden där skulden hör hemma: hos förövaren. Det är aldrig, aldrig ditt fel att du blir utsatt för våld, det är alltid den som utsätter dig som bär skulden.