Sedan 1986 har Medeltidsmuseet gett stockholmare möjlighet att få en inblick i vår medeltida huvudstad. Det öppnade på Helgeandsholmen efter att en rad ovärderliga fynd hade gjorts där i samband med en större renovering av riksdagen.
Men Riksdagsförvaltningen, som äger lokalerna, vill öppna ett besöks- och mötescentrum på platsen, vilket betyder att museet får maka på sig.
"Komplett vansinne"
Beslutet har rört upp många känslor. Över 19 000 namn har samlats in i protest. Under onsdagen samlades cirka 200 personer på Strömparterren för att visa sitt missnöje.
– Det är komplett vansinne. Museet är uppbyggt kring de fasta lämningarna – som stadsmuren, säger Henrik Scheutz, som deltog i protesten.
– Som lärare tycker jag det är ett ovärderligt museum. Här går det att verkligen visa elever hur det kunde se ut på medeltiden. Museet kan inte rekonstrueras på en annan plats, säger Birgitta Palmertz från Arbetsgruppen rädda Medeltidsmuseet.
Vill se samråd
Bland talarna fanns Richard Murray från Förbundet för Ekoparken och Björn Tarras-Wahlberg, som tidigare engagerat sig mot anläggandet av Nobel Center på Blasieholmen.
De uppmanade politikerna i riksdagsstyrelsen – ansvariga för uppsägningen av kontraktet – att återta beslutet.
De riktade även kritik mot att beslutet togs redan 2014, men att varken allmänhet eller staden informerades förrän många år senare. Vad som krävs är ett öppet samråd för att bestämma museets framtid, enligt Richard Murray.
Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker att Riksdagsförvaltningen måste ta ansvar för historien.
Victor Malmcrona
"Ignorerar stockholmarna"
På plats var även oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) som tycker att beslutet borde rivas upp.
– Riksdagsförvaltningen ser inte den historiska kontexten, det är bevisligen en uppskattad plats. Förvaltningen måste sluta ignorera stockholmarna och ta ansvar för historien, säger han.
En helig plats
På en bänk sitter Ingegerd Andrén, Inga Lewenhaupt och Nina Hjerpe.
– Som urstockholmare blir jag arg. Det här är en plats som inte får täckas över. Den betyder oerhört mycket. Det är en helig plats, säger Inga Lewenhaupt.
Medeltidsmuseet stänger den 5 november för att om några år i stället öppna i Börshuset i Gamla stan.
Cirka 200 personer samlades för att protestera mot flytten.
Victor Malmcrona