Munksång från högtalare, kullerstenar och den sparsamt belysta stadsmuren skapar en suggestiv känsla inne på Medeltidsmuseet.

– Det känns som att gå tillbaka i historien. Att gå in via den gamla kanalen, så öppnar rummet upp sig med stadsmuren i mitten. Atmosfären är svårslagen, säger museichefen Lin Annerbäck.

Medeltidsmuseet kom till efter utgrävningarna av Helgeandsholmen i samband med en ombyggnad av riksdagshuset. Ön visade sig vara proppfull med historiska lämningar – bland dem lyste Stockholms 500 år gamla stadsmur som en klar stjärna.

Runt den, i vad som var tänkt att bli ett garage, byggdes i stället Medeltidsmuseet. Det slog upp portarna 1986.

– Stadsmuren gör oss unika. Allt är uppbyggt kring den. Lokalerna är anpassade för att vara ett museum det gör att utställningarna får tala.

I slutet av 2021 kom beskedet att Riksdagsförvaltningen, som förvaltar lokalerna, vill utnyttja utrymmena som mötescentrum.

– När beslutet togs var vi jätteledsna, men nu har det gått två år. Vi har hunnit gå igenom sorgeprocessen.

"Ett fantastiskt föremål," säger Lin Annerbäck om Riddarholmsskeppet. Samtidigt som det monteras i sär ska det bli en digital modell, så det kan studeras trots att det ligger i förvaring.

"Ett fantastiskt föremål," säger Lin Annerbäck om Riddarholmsskeppet. Samtidigt som det monteras i sär ska det bli en digital modell, så det kan studeras trots att det ligger i förvaring.

Pekka Pääkkö

Ska magasineras

Stundande stängning och följande flytt tar upp stor del av tiden för museets anställda. Hyreskontraktet löper ut i december 2024, men 5 november i år stänger museet.

Det är för att det tar tid att packa ihop ett helt museum. Utställningar ska monteras isär, otaliga fynd ska katalogiseras och packas ner. En del hamnar hos stadsmuseet, mycket ska magasineras i Frihamnen.

Största utmaningen är nog Riddarsholmsskeppet, daterat till början av 1500-talet, som hittades i kanalen ett stenkast härifrån. Kölen är 17 meter lång – det är ett av de största medeltida krigsskepp som hittats. Bara att plocka isär den väntas ta tre, fyra månader.

Planen är att flytta in i Börshuset vid Stortorget, där Nobelmuseet i dag ligger.

Medeltidsmuseets utställningar berättar om livet för vanligt folk i det medeltida Stockholm.

Medeltidsmuseets utställningar berättar om livet för vanligt folk i det medeltida Stockholm.

Pekka Pääkkö

Jobbigt att inte veta

Det kan ske först när nya Nobel Center vid Slussen står färdig. Senaste budet är att det ska vara klart runt 2028. Innan det är klart kan inte Medeltidsmuseet sätta en tydlig tidplan för den egna verksamheten.

– Ovissheten är det jobbigaste. Men vi förhandlar om att under tiden ha en liten lokal i Gamla stan som bas för exempelvis stadsvandringar, det är jag övertygad om att vi kommer hitta, säger Lin Annerbäck.

– Det är dubbla känslor, men att få bygga upp ett nytt museum är ett spännande projekt. Vi hamnar mitt i den medeltida staden, det blir en mer sömlös övergång mellan utställningar och stadsrum.

Lokalerna blir mindre – från runt 1 750 till 1 114 kvadratmeter. Med bra planering behöver det inte vara ett problem, enligt Lin Annerbäck.

– Vi får se till att ha duktiga arkitekter och scenografer som kan hjälpa till med yteffektiva lösningar.

Medeltidsmuseet lämnar sina lokaler på Strömparterren.

Medeltidsmuseet lämnar sina lokaler på Strömparterren.

Pekka Pääkkö

16 000 underskrifter

Museet ligger många stockholmare varmt om hjärtat. Den stundade flytten har väckt känslor.

– När jag fick reda på det är blev jag förkrossad. Jag har två barnbarn som älskar museet, jag är själv minst lika förtjust i det, säger Gösta Alfvén som engagerat sig för att museet ska få vara kvar.

I skrivande stund pågår en namninsamling för att stoppa flytten. På kort tid samlades över 16 000 underskrifter in. Att museet stänger på obestämd tid ser de som en kulturell och historisk katastrof – och de pekar på att museets hjärta ligger i de utgrävningar som gjorts och händelser som skett just där det ligger.

De vill se att Riksdagsförvaltningen utreder möjligheten för att hitta alternativa lokaler och låta museet vara kvar.

– Platsen är unik. Idén att museet någon gång ska flytta till Gamla stan håller inte, säger Gösta Alfvén.

Åsa Albihn, fastighetschef vid Riksdagsförvaltningen.

Åsa Albihn, fastighetschef vid Riksdagsförvaltningen.

Riksdagsförvaltningen

Växt ur lokalerna

När Riksdagsförvaltningen förbereder sig för framtiden får forntiden lämna plats för parlamentarismen. Just nu pågår ett större och långsiktigt arbete för att renovera Riksdagens fastigheter. Ett led i projektet är att skapa ett besöks- och mötescentrum där Medeltidsmuseet ligger i dag.

– Vi behöver anpassa våra byggnader efter dagens behov, vad gäller säkerhet och tillgänglighet, säger Åsa Albihn, fastighetschef vid Riksdagsförvaltningen.

Att lägga mötescentret i något annat hus är inte möjligt, menar hon. Bland annat mot bakgrund av att antalet personer som jobbar vid riksdagen växt stadigt de senaste hundra åren.

I mötescentrumet planeras det för utställningar och information.

– Vi kan visa allmänheten hur vår demokrati fungerar och berätta hur vi jobbar med parlamentarism. Vi kan även visa upp stadsmuren.

Ombyggnaden tar vid så fort Medeltidsmuseet lämnat lokalerna i slutet av 2024. Först då kan Riksdagsförvaltningen svara på när besökscentret kan komma att öppna.

Varför inte vänta tills museets nya lokaler är klara?

– Vi är i behov av lokalerna för att driva parlamentet på ett bra sätt, för att förbättra våra arbetssätt med allt vad det innebär.

Att folk är ledsna och upprörda över beslutet tycker Åsa Albihn är tråkigt.

– Jag tycker man kan trycka på att museet inte lägger ner, utan flyttar och att Stockholms stad samtidigt gör en unik museisatsning.

Torun Boucher, vänsterpartist. Vänsterpartiet. Stockholm Pod, stockholmspodden

Torun Boucher, vänsterpartist. Vänsterpartiet. Stockholm Pod, stockholmspodden

Stefan Källstigen

"Inget vi styr över"

Torun Boucher (V), tillträdde som kulturborgarråd förra året.

– Ingen politiker på någon sida tyckte det var jätteroligt när beskedet kom. Lokalerna är fantastiska och unika, men det var inget vi kunde styra över.

Hon säger att hon förstår att Riksdagsförvaltningen står inför säkerhetsutmaningar och måste säkra vissa utrymmen.

– Jag ser det som mitt uppdrag att jobba för att Medeltidsmuseets verksamhet kan fortsätta så bra som möjligt under perioden de inte är bofasta.

Att hitta en plats för att bygga Nobel Center har varit en följetong. Det började 2011 med idén att lägga det på Blasieholmen. Det övergavs 2018 efter kraftiga protester.

Beskedet att i stället lägga det vid Slussen kom 2020. Förhoppningen är att det kan börja byggas om två, tre år och att det ska ta två år att bygga.

Saftig nota för flytt av Medeltidsmuseet

Det som beskrivs som stadens största museisatsning på decennier kommer med en prislapp. Bara själva flytten av Medeltidsmuseet till Börshuset ligger på 75 miljoner kronor. "Vi försöker inte hitta en billig lösning," säger Jonas Naddebo (C).

I december kom nyheten att Medeltidsmuseet skulle flytta från sina lokaler på Strömparterren till Stortorget och där ta plats i Börshuset, då Riksdagsförvaltningen behöver lokalerna museet ligger i nu.

Samtidigt vill staden göra ”sin största museisatsning på decennier”, enligt det inriktningsbeslut som var uppe i kulturnämnden.

– Jag ska ärligt säga att hade inte riksdagen kastat ut oss hade vi inte kunnat göra den här satsningen. Men när vi nu står inför faktum är det jätteroligt att vi gör den, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Museet ska bli en ”spjutspets i stadens kulturutbud” och utställnings- och tekniksatsningar väntar. Riktigt hur det blir är inte klart än.

– Kanske kan besökare genom AI-drivna installationer prata med Birger jarl eller Gustav Vasa.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-far-nytt-medeltidsmuseum/repulp!7@yIR7mFeOsmPoOcvCsUqA/

Något nytt

I veckan tog kulturnämnden ett inriktningsbeslut i ärendet. Enligt underlaget väntas kostnaden för själva lokalbytet landa på mellan 55 och 75 miljoner kronor.

Hyran stiger också från två till fem miljoner kronor per år.

Utgifter för hyra av ateljé och magasin tillkommer, samtidigt som utvecklingen av museiverksamheten ska ske med hjälp av bland annat utländsk expertis. Museet ska även agera besökscentrum och ha programverksamhet i Gamla stan. Det väntas kosta fyra miljoner kronor om året.

Oklart när flytten sker

För att tackla kostnaderna krävs att kulturförvaltningen får både ersättning och kompensation, samt 2,5 miljoner om året för att stärka organisationen under flytten.

– Givetvis ska alla delar genomföras kostnadsmedvetet. Det kostar mycket att flytta ett museum, artefakter ska flyttas på ett säkert sätt och samlingar och magasin ska uppdateras. Men vi kan skapa något nytt och har höga ambitioner att bedriva forskning om medeltiden med arkeologin i centrum, säger Jonas Naddebo.

– Vi försöker inte hitta en billig lösning, utan storsatsar för att få till ett nytt besökscentrum som blir en viktig del i Stockholm som kulturstad.

Ett genomförandebeslut väntas våren 2022 och under 2022–2024 står ”planering, kunskapsuppbyggnad, konceptutveckling” inskrivet.

När nuvarande museum stänger och nya öppnar är ännu oklart.

Kanske kan besökare genom AI-drivna installationer prata med Birger jarl ­eller Gustav Vasa.

Vad är det man får för pengarna?

Uppbyggnad av det nya museet inklusive anpassning av lokaler och utställningar.

Flytt av museiföremål och inventarier (till exempel Riddarholmsskeppet).

Utveckling av verksamhet, inklusive digitala resurser och pedagogik.

Anpassning av magasin, dokumentation av det befintliga museet.

Hyra av tillfälliga verksamhetslokaler.

Nytt besökscentrum och programverksamhet i Gamla stan.

Källa: Kulturförvaltningen