Nu är det klart att krögaren Mikael Ljunggren tar över driften av Möja värdshus och bageri. Med sig i satsningen har han hustrun Karin Ahlgren och deras tre vuxna barn som också kommer att jobba i verksamheten.
Mikael Ljunggren startade restaurang Ljunggren på 1990-talet och drev senare även Umami och Ljunggren inne i Brunogallerian på Götgatan. Han startade sedan Bejing8-restaurangerna 2010.
Mikael Ljunggren och hans fru Karin Ahlgren ser fram emot somrarna på Möja.
Privat
Klagomål från grannar
Att de hamnade på Möja är mer eller mindre en slump.
– Vi har letat länge efter ett sommarställe i skärgården att bo och driva verksamhet på och det känns väldigt bra med Möja. Det verkar vara en superhärlig plats och vi känner flera här på ön sedan tidigare, säger han.
De som drev Möja värdshus innan valde att stänga efter bara två somrar eftersom det blev för mycket klagomål från grannar på hög volym. Det handlade om såväl ventilation och fläktar som musik och gäster. De drev även vandrarhem och bageriet.
Hur tänker ni kring musik och störande ljud?
– Det kommer alltid finnas någon som stör sig. När det gäller ljudnivåer är det reglerat i olika myndighetskrav, som vi kommer att följa. Men vi hoppas också att vi kan hitta på något festligare några fredagar och lördagar, med livemusik eller hög musik. Det är nog efterlängtat av många på ön.
– Vi vill att värdshuset ska bli ett familjeställe, en mötesplats för alla åldrar där det finns något för alla plånböcker, tillägger han.
Bor själva på ovanpå värdshuset
Övertagandet av Möja värdshus ”råkade” sammanfalla med köpet av en restaurang inne i stan, Café Atlantique på Tegnérgatan. Men det är bara bra, menar Mikael Ljunggren, för då kan han ta med sig personal från stan ut till Möja, framförallt kockarna.
– Vi stänger i stan medan vi har öppet på Möja. Vi söker också lokala förmågor på Möja som vill sommarjobba hos oss, säger han.
Bageriet kommer att vara bara bageri, försäljningen flyttas ut till ett av värdshusets gårdshus.
– Vi tänker att det blir som en brödbutik där man också kan sitta och ta en kaffe och en glass.
De planerar att ha öppet helger från början av juni fram till midsommar, därefter varje dag under sommaren.
Precis som tidigare hyresgäster kommer de att driva vandrarhem i sex rum ovanpå bageriet och gårdshuset. Övervåningen på värdshuset planerar de att ha som privatbostad.