Onsdag på Aggregat. I ett rum drejas en skulptur, i ett annat sys en tygväska, i ett tredje spelar vännerna Vallentina Lupe Nava Escobar och Julia Pitut in en podd.
Alla aktiviteter är gratis, oavsett vilken kommun man bor i. Besökarna måste endast betala för en del av materialet.
Orimligt generöst? Vallentina, 19-årig Örbo, vänder på steken:
– Kultur borde vara gratis för alla, det hjälper många att uttrycka sina känslor. Det borde också vara mer prioriterat i politiken.
Terminsavgift införs
Kommunfullmäktige i Sundbyberg har nu klubbat det Mitt i tidigare kunnat berätta: det ska kosta att besöka Aggregat.
25-årige Mertsi Ahlgren från Ör kom till Aggregat som liten grabb. Där har han blivit kvar. "Från början tecknade jag här, tills jag blev äldre och började med musik", säger han.
Alexander Kuronen
Avgifterna landar på mellan 1 470 och 3 565 kronor per termin för 15- till 20-åringar, beroende på var man bor och pluggar, och 3 565 kronor för 20- till 25-åringar oavsett hemkommun.
Rissnebon Yusuf, 21, brukar komma till Aggregat för att sy. Någon egen symaskin äger han inte.
– Wow, jag vet inte om jag kommer att kunna betala det. Jag har inget fast jobb, säger han om politikernas beslut.
Vad ska du göra i stället för att gå hit?
– Jag kommer väl att gå till gymmet mer. Men det finns inget som kan ersätta det här.
Yusuf, 21, visar sitt pågående projekt: en tygkasse. Aggregat väckte hans intresse för att sy, säger han. "Min jacka hade gått sönder, så jag tänkte att man kan göra det här."
Alexander Kuronen
Avgifterna införs efter halvårsskiftet. Men redan i dag märks förändringar när det gäller tillgängligheten. Aggregat har slutat ha öppet på torsdagar och personalstyrkan har krympt med en person.
– Den tjänsten var textilkompetens. Just nu har vi inte någon med den kompetensen, säger Ylva Ratjen, kulturproducent på Aggregat.
Namninsamling
Huruvida nedskärningarna har lett till färre besökare kan hon inte svara på. De som vill ha handledning i textilrummet tycker dock att det är synd att inte kunna få det, menar hon.
– Utan någon som aktiverar rummet och all utrustning som finns där tror jag inte att det blir lika välbesökt i längden.
Ylva Ratjen, kulturproducent på Aggregat. Arkivbild.
Mikael Andersson
Mindre handledning och avgifter är ingen attraktiv kombo, anser besökaren Mona Abdullahi, 23, som bor i Stockholms kommun.
Hon har startat namninsamlingen "Rädda Aggregat", som i skrivande stund har 240 underskrifter. Målet är att påverka politikerna så att kulturen får mer istället för mindre pengar.
– Det ska vara låga trösklar till att testa på kultur och ha tillgång till lustfyllt skapande, tycker hon.
Ska skattebetalare i Sundbyberg sponsra aktiviteter för folk från andra kommuner?
– Staden borde vara stolt över att det är det här vi erbjuder.
"Bidrar till en ny värld"
Mona menar att det som gör Aggregat viktigt är just att man möts över gränserna, och att Hallonbergen blir en attraktivare plats.
Mona Abdullahi, Julia Pitut och Vallentina Lupe Nava Escobar är kritiska till förändringarna på Aggregat. "Det gör att tröskeln blir högre", säger Mona. Tavlan längst till vänster har hon själv målat.
Alexander Kuronen
Vallentina tillägger att frågan inte bara handlar om att få syssla med konst gratis. Gemenskapen på Aggregat har blivit som en familj för henne, säger hon.
– Det bidrar till en helt ny värld. När man säger att man ska bekämpa kriminaliteten och sedan tar bort från kulturen, då minskar det trovärdigheten.