En man från Kungsängen ska betala tillbaka 919 407 kronor till Försäkringskassan. Detta efter att han fått felaktig sjukpenning utbetalad i tre års tid. 

Sedan 2021 och fram till i början av 2024 har Kungsängenbon fått sjukpenning. Enligt Försäkringskassans handlingar har mannen varit sjukskriven för kronisk smärta vilket medfört att han har både sömnsvårigheter och svårt med koncentrationen.

Mannen sjukskrevs på heltid, Försäkringskassan bedömde att han helt saknade arbetsförmåga – i varje fall till en början.

”Din sjukskrivande läkare har angivit att du klarar ca 20 minuters promenad med stöd”, skriver myndigheten.

Många och långa resor

Men efter att Försäkringskassan utrett mannen närmare har myndigheten fattat ett annat beslut. Med hjälp av in- och utreseinformation från Migrationsverket samt kontoutdrag har Försäkringskassan fått en annan bild av mannens vardagsliv.

I ett beslut om återbetalning av sjukpenning står: ”Eftersom du vid flertal tillfällen klarat av att genomföra flertal resor till olika destinationer bland annat till olika delar XXXXX så bedömer Försäkringskassan att de resor som du gjort inte är förenligt med de besvär och nedsättning av arbetsförmågan som beskrivs i läkarintygen som ligger till grund för din sjukskrivning.”

733 dagar

Under perioden 2021-2023 har mannen befunnit sig utomlands totalt 733 dagar.

Försäkringskassan har, baserat på det som framgått i utredningen, beslutat att kräva tillbaka 919 407 kronor som mannen fått utbetalt i sjukpenning.

"Det beror främst på att det inte bedöms sannolikt att dina besvär är av den omfattning som det beskrivs i läkarintyget", står det i beslutet. Försäkringskassan gör även bedömningen att mannen skulle klara av ett arbete som inte ställer höga fysiska krav.

Möjligt att begära omprövning

Medborgare som får ett beslut av Försäkringskassan och är missnöjda med detta kan begära omprövning. Är man därefter missnöjd med Försäkringskassans omprövning kan man ta sitt ärende till Förvaltningsrätten.

Från att beslutet togs har mannen i Upplands-Bro två månader på sig att begära att få det omprövat. Då Mitt i kontrollerar med Försäkringskassan uppger de att beslutet fattades 15 oktober och ingen begäran om omprövning har kommit in.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!