För två veckor sedan berättade Mitt i Söderort att Svenska bostäder och Stockholmshem samarbetar med polisen i projektet Trygga trappan. Även Familjebostäder är med i arbetsmodellen som i korthet handlar om att öka den polisiära närvaron i trapphus där det varit återkommande problem med till exempel skadegörelse eller hot.
Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M), ordförande i Svenska bostäder, berättade för Mitt i att pilotprojekt snart inleds i Älvsjö och Björkhagen – där Björkhagsplan 9 är först ut.
Monica Hallberg och Jenny Lindahl är engagerade i den lokala hyresgästföreningen Sockerbiten och blev allt annat än nöjda när de hörde talas om planerna för sin hemadress. De kallar det ”ytterligare en kortsiktig åtgärd inför valet 2022.”
https://www.mitti.se/nyheter/fler-poliser-i-bjorkhagens-trappuppgangar/repuio!QWs71wg4QYJwFRfjetDD2A/
– Ingen har frågat oss vad vi tycker och svaret är att vi inte alls tycker om att huset utmålas som kriminellt eller att fler poliser ses som lösningen, säger Monica Hallberg när vi ses i hennes etagelägenhet på sjätte våningen.
De nedre våningsplanen i fastigheten består av ett bostadshotell, genomgångsboenden som drivs av Stiftelsen hotellhem. Det medför en genomströmning av människor i huset.
Hyresgästföreningens förslag är i stället att införa en lokal bovärd, en vaktmästare som kan inge respekt hos ungdomarna och vägleda nytillkomna boende. En nyligen skapad entrégrupp ska ses 13 oktober för att arbeta fram mer långsiktiga lösningar för passage och brandtrappa.
Alternativa lösningar
Monica Hallberg och Jenny Lindahl är medvetna om att det finns problem här, inte minst används brandtrappan av helt fel anledningar. När de visar hur det ser ut i trappan möts vi av stanken av urin och vandaliserade väggar.
– Men vi ser inte alls att det här är en polisiär sak och kommer att presentera alternativa lösningar när entrégruppen fått arbeta klart, säger Monica Hallberg som bott här i 30 år och betonar att hon aldrig känt sig otrygg.
Men det är inte i första hand Trygga trappan i sig de vänder sig emot. I stället reagerar de på att de har blivit överkörda och inte fått möjlighet att tycka till.
– Jag ställer inte projektet mot lokala demokratin, men utan kommunikation med berörda boende och deras lokala hyresgästförening, så äventyras på sikt den lokala demokratin, säger hon.
Läs Dennis Wedins (M) replik här