Missade du att begära tillbaka de pengar som du hade kvar på ditt gamla accesskort när SL bytte betalsystem i mars 2023?

Då är du inte ensam. Förra våren låg det kvar totalt 232 miljoner i gammal reskassa, fördelat på ett okänt antal kort.

– Det är omöjligt att veta hur många, det kan vara miljontals kort, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

SL:s försök att betala tillbaka har också gått trögt, trots flera informationskampanjer. Det allra mesta, drygt 221 miljoner, finns fortfarande kvar på SL:s bankkonton.

"Vill inte vara bank"

– Vi vill absolut inte tjuvhålla på de här pengarna. SL ska inte vara bank åt resenärerna. Men folk måste själva höra av sig. Man kan säga att det har stannat av, säger Claes Keisu.

Många vet nog inte att de har pengar att hämta, gissar han.

– Det kan handla om kort som blivit bortglömda, borttappade eller slängda. Folk kan ha avlidit. Vi tror det ofta är små slattar, några enstaka tior som man inte tycker det är värt att anstränga sig för.

Sammanlagt 105 092 resenärer har hittills fått tillbaka sina pengar. Sedan utbetalningarna började i juni 2023 har 10,5 miljoner kronor återbetalats – alltså i snitt en hundring per person.

95 procent återstår

Men fortfarande återstår alltså mer än 95 procent av summan – pengar som SL har lovat att reservera i nio år till.

Alla som hör av sig och uppfyller kriterierna kommer att få sina pengar, understryker Claes Keisu. Men intresset är på väg ner. Både antalet ärenden och summorna som betalas ut har minskat avsevärt de senaste månaderna.

– Man kan tänka sig att de som hade större summor på sina kort var mer benägna att vilja få tillbaka sina pengar, säger Keisu.

Hur troligt är det att ni lyckas betala tillbaka allt?

– Det vill jag inte spekulera i. Men det kommer säkert att finnas mycket kvar också om nio år. Det pengarna kommer vi då att kunna använda till att köpa trafik, säger Keisu.

Motsvarar bussnedskärningarna

Och det är mycket pengar. 221 miljoner är ungefär vad SL har sparat in på de stora bussnedskärningar man genomfört det senaste året.

Vad gör ni nu?

– Vi gick ut med mycket info när vi avvecklade accessystemet och gjorde utskick med e-post till alla registrerade användare. Men det kan vara så att vi borde gå ut med detta igen. Vi har inte bestämt något, men det är något vi tittar på, säger Claes Keisu.

Enkät: Har du pengar kvar på ditt gamla accesskort?

Jevgeniy, Skärholmen

Jevgeniy, Skärholmen

Petter Beckman

Jevgeniy, Skärholmen

– Absolut, jag tror det var 150 kronor. Men nu kan jag iallafall inte få tillbaka dem, för jag har tappat bort kortet. Det vore kul om det gick, men nu spelar det inte så stor roll.

Kerstin Holmberg, Liljeholmen

Kerstin Holmberg, Liljeholmen

Petter Beckman

Kerstin Holmberg, Liljeholmen

– Jag fick tillbaka pengarna förra året, det var kanske 40–50 kronor. Jag är inte så bra på mobiler, men jag läste mig till hur man gjorde. De hade en särskild lucka på Centralen. Det var inte så svårt, men de borde förstås stöta på folk mer.

Somrachawadee, Midsommarkransen, är en av många, många stockholmare som har kvar reskassa på sina gamla, ogiltiga accesskort.

Somrachawadee, Midsommarkransen, är en av många, många stockholmare som har kvar reskassa på sina gamla, ogiltiga accesskort.

Petter Beckman

Somrachawadee, Midsommarkransen

– Ja, jag har nog pengar kvar, det blir nästan alltid så när de byter system. Så var det med de gamla pappersremsorna också. Men jag har inte försökt göra något åt det.

Christian Thunberg, Gröndal

Christian Thunberg, Gröndal

Petter Beckman

Christian Thunberg, Gröndal

– Jag har tömt allt, både på mitt och på barnbarnens kort. Det var nog sammanlagt 400 kronor. SL borde gå ut och påminna folk, det är synd om pengarna bara ligger på hög. Men de ligger väl och hoppas väl att de ska få behålla så mycket som möjligt.