– Vi har tagit vattenprover och det är riktigt bra vatten, säger Anne-Berit Lavold från Sollentuna hembygdsförening.
– Folk kommer faktiskt ofta hit och hämtar vatten, det ser vi när vi är här och jobbar med kvarnen, säger Tage Eriksson, även han aktiv i föreningen.
Det är en dryg vecka före trefaldighetsafton när vi ses vid källan. Anne-Berit Lavold berättar att källan nämns i en skrift som heter ”Vidskepelser, vantro och huskurer i Danderyd och Lidingö” från 1783.
Hon bläddrar snabbt fram rätt sida och läser: ”En källa som rinner åt norr har helsosammare vatten, än den som rinner åt annat väderstreck, hvarföre ingen annan än den åt norr rinnande duger som offerkälla. Nära Landsnora qvarn är en dylik källa, rinnande utur hälleberg, därifrån vatten hämtas till botande av åtskillige sjukdomar, i synnerhet för sjuka ögon.”
Anne-Berit Lavold och Tage Eriksson kikar i boken som berättar om bland annat Mjölnarens källa.
Tomas Stark
– I norr var det kallt och allt ont kom därifrån så källor med flöde åt norr ansågs vara hälsosammare. Det livgivande vattnet kommer från söder och sjukdomen man ville bli av med förpassades till de ondas hemvist i norr, säger Anne-Berit Lavold.
Inga plastmaterial
Hon öppnar locket till källan och tar fram tre små träkåsor.
– Absolut inga plastmaterial! Det här har pågått i 1 000 år. Då är det roligt att skapa lite magi, det kan behövas i vår moderna värld.
Trä och metall är okej, men inte plast.
Tomas Stark
Så har det blivit dags att smaka. Det ska ske under tystnad, och man ska ta sju klunkar om man är kristen och nio om man är hedning, instruerar Anne-Berit Lavold.
Vattnet är kallt och gott, men någon omedelbar känsla av att ha blivit friskare vill inte infinna sig.
Å andra sidan ska kraften vara som starkast på trefaldighetsafton och då det är fullmåne, och på söndag är det både och!
– Och så ska man ju helst offra något, säger Anne-Berit Lavold.
– Det har hittats mynt och nålar och andra järnbitar i källan. I dag händer det att folk har med sig rosor och lägger bredvid.
Låtar i moll ger stämning
För att ytterligare förstärka den trollska inramningen på söndag kommer två spelmän, Bengt Matsson på fiol och Maria Ehrman på nyckelharpa.
Maria Ehrman och Bengt Matsson brukar komma och spela vid Mjölnarens källa när det vankas trefaldighetsafton.
Anders Rydell
– De spelar några låtar i moll. Det blir så bra stämning. Det brukar vara väldigt mysigt, det är ju så vacker natur här också! säger Anne-Berit Lavold.