Med klimatförändringarna blir somrarna varmare och torrare. Det ökar risken för bränder i skog och mark.

Därför har kommunen undersökt var risken för skogsbrand är störst. Allra störst är den på Hummelmorabergen i Görvälns naturreservat, på båda sidor av Vattenverksvägen.

Kombinationen av torr hällmarkskog och lättantändlig markvegetation gör risken hög, enligt rapporten. Det är den högsta klassificeringen.

Försörjer 700 000 hushåll

Det som står på spel är dricksvattenförsörjningen för 700 000 i norra Stockholm.

Risken är att transport­vägen till och från Görvälnverket skärs av. Släckvatten kan också rinna ut i Mälaren och påverka dricksvattenproduktionen. För Norrvatten är brandrisken ett av många scenarier man förbereder sig för.

– Om det brinner i vårt närområde, hur får vi personal på plats? Sjön har använts i tusentals år, så det är en naturlig färdväg. Om det riktigt krisar får man väl ta helikopter, säger Robert Nilsson, säkerhetsansvarig på Norrvatten.

En skogsbrand riskerar i sin tur att slå ut elen, påpekar han. Strömavbrott alltså, ytterligare ett scenario.

 Robert Nilsson, säkerhetschef på Norrvatten.

Robert Nilsson, säkerhetschef på Norrvatten.

Privat

Högt vatten hotar

Vädret väntas bli extremare åt andra hållet också, med fler skyfall och höga vattenflöden. Även här ligger Görvälnverket i riskzonen, enligt de utredningar som Norrvatten låtit göra inför utbyggnaden av verket.

Om Mälarens vatten höjs till 2,7 meter över havsnivån, vilket är den rekommenderade lägstanivån för ny bebyggelse vid Mälaren, når vattnet den planerade utbyggnaden. Därför ska byggnaden bli vattentät i de delar som är under denna nivå. Särskilda skyfalls­diken planeras också.

Inbrotten ökar

Ytterligare en risk har inte alls med klimatet att göra: Sabotage av främmande makt. Enligt Sveriges Radios försvarspodd, Gräns, har polisen runt om i Sverige upptäckt en ökning av antalet inbrott i dricksvattenanläggningar.

Enligt Robert Nilsson har inget liknande inträffat i Norrvattens anläggningar.

– Vi arbetar ständigt och systematiskt för att upprätthålla den fysiska säkerheten vid våra anläggningar. En del i det är att hålla anläggningarna fria från klotter, att det finns en tillförlitlig skyddsnivå och en ständig kontroll över skyddet.