Från den 1 januari föreslås höjningar av vatten- och sophämtningsavgifter i Stockholms stad.

Vattenavgifterna skulle öka med 12 procent, vilket motsvarar cirka 42 kronor mer per månad för både villaägare och flerfamiljshus.

Dyrt att ansluta

Anläggningsavgiften, som täcker kostnaden för att ansluta sig till vatten- och avloppsnätet, höjs med hela 33 procent: för villaägare till omkring 345 000 kronor och för flerfamiljshus till cirka 1 022 000 kronor.

På frågan om varför avgiften ökar så mycket under byggkrisen och om det inte vore bättre att hålla den oförändrad, svarar Alexandra Fleetwood, presskontakt på Stockholm Vatten och Avfall (Svoa):

– Utgifterna har ökat kraftigt för oss liksom för övriga i byggbranschen. För att uppfylla självkostnadsprincipen behöver anslutningsavgiften höjas.

Svoa är ett icke-vinstdrivande bolag och VA-taxan bygger på självkostnadsprincipen, alltså att den ska täcka deras kostnader men inte mer, förklarar hon.

Uppmuntra till källsortering

Sopavgifterna i staden ska också justeras uppåt. De höjs med 8 procent för en- och tvåbostadshus med hämtning varannan eller var fjärde vecka, och med 12 procent för flerbostadshus och verksamheter. 

De som vill ha hämtning varje vecka får en ännu större höjning, för att främja bättre källsortering. Matavfall fortsätter att hämtas utan kostnad.