”Bangkok, augusti 2022: Den satans fläkten snurrar långsamt i det murkna taket och ger ifrån sig ett irriterande gnissel var fjärde sekund. Värmen är outhärdlig och ligger som en fuktig dimma i det lilla rummet.”

Så börjar historien om Sonny, Hans Isak Isakssons alter ego i debutromanen med samma namn. Historien är uppdiktad men inspireras av karaktärer och händelser som ägt rum i verkligheten.

– Mycket är lika, men också mycket är påhittat. Jag började skriva på en biografi, men så insåg jag ganska snart att det var inte så mycket spännande som hade hänt, så jag började krydda historien. Då blev det en roman i stället.

Isak Isaksson kallar sig numera tatuerare – och författare.

Isak Isaksson kallar sig numera tatuerare – och författare.

Adon Lux/Pressbild

Tog amfetamin eller kokain varje dag

En likhet med romanens huvudperson Sonny är att Isak Isaksson vaknat varje morgon större delen av sitt liv och behövt droger och alkohol för att klara av dagen.

– Det var oftast amfetamin eller kokain för att orka med allt, men jag lyckades dölja mitt missbruk väldigt bra, säger han. 

En annan likhet är att han hoppade av skolan i åttan och sedan levde ett hårt liv med knark, alkohol och fester. Och en ständig stress. 

– Men Sonny hade en fruktansvärd uppväxt, det hade inte jag. Jag växte upp i en socialdemokratisk medelklassfamilj i Hanviken. Det var en helt normal familj. 

Var och när det gick snett finns inget klart svar på, men det började med att han testade droger på skolgården. Det ledde sedan vidare till allt tyngre droger. 

Mest känd är Isak Isaksson för att ha startat Stockholms första tatuerarstudio innanför tullarna, East Street tattoo, på söder 1993. Den har han drivit parallellt med sitt missbruk i alla år.

– Jag tror att jag, precis som Sonny i boken, hela tiden har drivits av en slags revanschlust. Att visa man duger och klarar av att vara en framgångsrik entreprenör. 

Tältade när han var hemlös

Efter Hanviken bodde han i Granängsringen och Granitvägen. Där träffade han sin fru Kicki 1991 som han fortfarande lever med.

– Jag gjorde mina första tatueringsjobb hemma i köket på Granitvägen, säger han.

Han gick på Kumla skola och en period när han var hemlös tältade han på Kumla Herrgårds gräsmatta.

Boken har ett tydligt budskap, enligt Isak.

– Den handlar om en schyst kille med rätt värderingar i grunden och hur drogerna som gör honom till ett svin. Men också hur han hittar en väg tillbaka. Därför känns den viktig. Det går att komma ur det. 

Isak Isaksson har gått 12-stegsprogrammet och skrivandet har varit en del av rehabiliteringen. Han har nu varit nykter i 19 månader.

– Jag ser mig själv som en tillfrisknande missbrukare. Jag kan falla tillbaka när som helst, men jag tänker att jag vill fortsätta leva det här livet nu. Jag mår fantastiskt bra.