På Värmdö Musteri på Ingarö, precis intill Säby gård, rullar det in flera 100 kilo äpplen varje dag. De töms sedan i mustmaskinen där de tvättas, rivs och pressas till juice.
Här har det musteriet haft sitt hem i 14 år. Men under våren 2025 byter musteriet tillsammans med dotterbolagen Värmdö Bryggeri och Värmdö Bränneri adress.
– Vi har växt ur våra lokaler. Vi har en hel del produktion och lokalerna har varit för små och ineffektiva i flera år. Därför flyttar vi, säger säger Malin Skjernov, som driver Värmdö Musteri ihop med sin man Nikolaj.
Från Ingarö till Gustavsberg
Det var 2008 som paret Skjernov grundade Värmdö Musteri. Då drev de en reklambyrå och ville testa på mustning i liten skala. Men intresset var stort och de fick snabbt öka tillverkningen.
I dag har musteriet inte bara en storskalig egen produktion och försäljning, utan erbjuder även att musta folks egna äpplen.
– Bara att vi kan köpa in en till maskin gör att vi kan dubbla vår produktion. Det blir ett jättestort lyft för oss, säger Malin Skjernov.
Flyttlasset går till Ekobacken i Gustavsberg i april nästa år.
– Vi är så glada att vi kan vara kvar på Värmdö. Det är inte så lätt att hitta en stor lokal här, så det är väldigt tur att vi lyckades med det.
Musteriet har haft sina lokaler på Ingarö bredvid Säby gård i 14 år. I april går flyttbilen till Ekobacken i Gustavsberg.
Johan Carlson
Kan erbjuda mer
Förutom att produktionen expanderar, öppnar den nya lokalen dörrarna för musteriets egen butik, ett "tap room", restaurang och kafé. Allt samlat under samma tak.
– Vi planerar också fler provningar och visningar. Och precis som i dag kommer man såklart kunna musta sin egna frukt hos oss i framtiden, säger Malin Skjernov.
Vad tycker Ingaröbor om att ni flyttar?
– De som bor bakom oss nu tycker det är tråkigt att vi flyttar därifrån och de som bor i Gustavsberg tycker det är kul att vi kommer närmare. Det kommer bli lite annorlunda, men det kommer bli väldigt bra.
På Värmdö Musteri mustas det cirka 1000 ton äpplen per år.
Sacharias Källdén
Att det har varit ett otroligt äppelår har inte undgått många. Och särskilt inte Malin och Nikolaj Skjernov.
Hur har ni märkt av det?
– Det har varit stentufft, men jättekul. Vi har gjort det här i fjorton år men vi har aldrig haft så här mycket äpplen. Och det har varit vackra äpplen, man har nästan blivit lite lyrisk när man sett dem komma in.