I genomsnitt blir höjningen för hela beståndet 4,61 procent. Men för de flesta av lägenheterna innebär den nya hyran en höjning på 4,85 procent.
– Vi är glada över att ha kommit i mål med förhandlingarna, och att vi nu kan informera om och ta betalt enligt den nya hyresnivån i god tid och slippa retroaktivitet. Det underlättar för våra hyresgäster, säger Sollentunahems vd Anna Mellström.
Höjningen på 4,85 procent innebär, som exempel för en lägenhet på tre rum och kök som i dag har en hyra på 9 172 kronor per månad, en höjning med 445 kronor i månaden.
Lägre för nyproduktion
Ingen hyra höjs mer än 4,85 procent. Förklaringen till att snittet ligger på 4,61 procent är bland annat att nyproducerade lägenheter inte höjs med hela hyreshöjningen.
Hyran för nyproducerade lägenheter har redan från början förhandlats på en nivå som är högre än övriga beståndet, så kallad presumtionshyra.
I det här fallet handlar det om de nyproducerade lägenheterna i Esset 3–5 på Ribbings väg i Edsberg som får en höjning med 2,89 procent, Topplocket på Bygatan/Bygdevägen som får en höjning med 3,48 procent, och Torget 1 på Bygdevägen där hyran höjs med 2,60 procent.
Gemensamt mål uppnåddes
Hyresnivån har förhandlats enligt den så kallade ”trepartsöverenskommelsen” som är en gemensam överenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige.
I fjol kom Sollentunahem och Hyresgästföreningen inte överens och förhandlingarna fick avgöras av Hyresmarknadskommittén, där den till slut landade på 5,25 procent.
I år hade båda parterna som mål att undvika en retroaktiv hyreshöjning, vilket alltså lyckades.
Sollentunahem hade yrkat på en större hyreshöjning då man menar att behoven är stora i och med kostnadsökningar kopplade till el, vatten, avfallshantering, värme och räntor.
Bolaget slår fast att hyresintäkterna styr möjligheterna att renovera, underhålla, förvalta och bygga nya bostäder, och menar att man nu ska se över hur man ska prioritera för att kunna genomföra de allra viktigaste åtgärderna under 2025.