Brännkyrkahallen spelar stor roll för idrotten i söderort. En rad idrottsföreningar har träning här, liksom Midsommarkransens grundskola och Midsommarkransens gymnasium, med elitidrottsinriktning.

Men hallen har varit i stort behov av renovering i många år. Byggnaden, som stod klar 1964, har ett bristande brandskydd och uttjänta system för el, vatten, avlopp och ventilation. Dessutom är huset inte tillgänglighetsanpassat och både entrétak, fasad och alla ytor inomhus behöver renoveras.

Nu väntar en genomgripande renovering, med start i januari 2025.

– Renoveringen är nödvändig i det växande Stockholm och möter behov av nya idrottsanläggningar i staden och i stadsdelen Hägersten-Älvsjö. Den anpassning som görs gynnar utövare, besökare och personal, då krav och riktlinjer från i dag kan uppnås på ett sätt som den gamla hallen inte gör, säger Johan Wallberg, områdeschef vid idrottsförvaltningen.

Stor evakuering

Evakueringen börjar i december. Skolidrotten, budosporter och bollsporter flyttas till Tellusborgshallen – den nybyggda, privatägda idrottshallen vid Internationella Engelska skolans nya byggnad i Midsommarkransen. Gymnastikföreningarna evakueras både dit och till Västertorps sim- och idrottshall medan skyttet flyttas till Farsta sim- och idrottshall.

Under 2027 kan de flytta tillbaka, om tidsplanen håller. Då ska Brännkyrkahallen vara en modern idrottsanläggning, tillgänglighetsanpassad bland annat genom p-platser för funktionsnedsatta, bättre ramper och trapphiss till läktaren i stora hallen.

Fler läktarplatser

Under upprustningen renodlas hallen för basket, gymnastik, skytte och kampsport. Det innebär bland annat att bowlingen försvinner, till förmån för ett kampsportcenter.

– Den stora skillnaden är att vi utökar stora hallen med sex basketmål för övning i basket samt möjliggör från 300 till 500 sittande åskådare, säger Johan Wallberg.

Politiska turer

Renoveringen blir av efter flera politiska turer. De stora bristerna i hallen upptäcktes 2015 och 2016. Då styrde de rödgröna i Stockholms stad men hann inte starta någon renovering innan de grönblå partierna vann valet 2018. De ville sälja Brännkyrkahallen, låta en privat ägare rusta upp den och sedan hyra ut tider till Stockholms stad och andra intresserade. Allt skulle vara klart hösten 2024.

Men 2022 kom de rödgröna åter till makten. De stoppade denna och flera andra privatiseringar av idrottslivet. För Brännkyrkahallen innebar det ett stort omtag. Nackdelen blev en fördröjning. Fördelen, både enligt de rödgröna och enligt Sveriges Kommuner och Regioner, är att kommunalt ägande blir billigare i längden och att staden behåller kontrollen över hallen.

Hur stor kostnaden för hallen blir är inte klart, eftersom upphandlingen av entreprenör inte är klar.