I maj utförde staden mätningar på Enköpingsvägen, för att ta reda på vilka effekter förändringarna på sträckan har fått.

Resultatet: Antalet fordon per dygn har minskat från 32 000 till 28 500. Det är en minskning på elva procent, vilket överträffar stadens mål med en procentenhet.

– Väldigt glädjande, säger Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

Läs mer: KD vill ha folkomröstning om Enköpingsvägen

Han gläds också åt att snitthastigheten på denna 60-väg har gått ner, från 70 till 65 kilometer i timmen.

I det ryms en annan av utredningens slutsatser: Åtgärderna har gjort vägen mer trafiksäker.

– Kör man snabbt för att komma hem tidigt är risken större att man inte kommer hem alls, säger Martin Solberg.

Kan bli fler åtgärder

Någon direkt förändring i rena olyckstal syns dock inte. Mellan 2018 och 2022 låg månadssnittet på 1,1. För 2023 har snittet hittills varit en olycka i månaden.

– Det är för tidigt att dra säkra slutsatser om detta. Vi behöver en större mätperiod, säger Solberg.

Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

Insändare

Trots de för honom glädjande resultaten poängterar han att 28 500 fordon om dagen fortfarande är "väldigt många", och 65 kilometer i timmen för snabbt.

Därför, menar Solberg, kan det på sikt bli aktuellt med fler åtgärder på Enköpingsvägen, om inte hastigheterna eller antalet bilar sjunker ytterligare.

– Då får vi nog kolla på vad vi ska göra härnäst. Men det finns också ett scenario där vi mäter trafiken igen om ett antal månader och ser att det har gått ner ytterligare lite grann.

Har fått kritik

Samtidigt finns bilister som tycker att situationen på Enköpingsvägen har försämrats rejält sedan staden började göra om där, med köer och högre olycksrisk. I våras skrev Mitt i om ett medborgarförslag om att vägens gamla utformning borde återinföras.

Men även "nya" Enköpingsvägen har sin bakgrund i att många sundbybergare ville ha en förändring, menar Martin Solberg.

– Vägen fick alldeles för länge vara alldeles för osäker, och det är det vi försöker lösa nu. Sedan har jag full respekt för att personer tycker att det har blivit krångligt, eller att det under vissa perioder har varit otydligt skyltat. Det har vi åtgärdat nu.

Läs mer: Efter bilistilskan: Körfält på Enköpingsvägen målas om