Restaurangen i Solvik på Nämdö har varit öppen hela sommaren – utan att servera alkohol eftersom serveringstillstånd saknas.

En ansökan om tillstånd skickades in till Värmdö kommun i juni, men inget beslut har ännu fattats. Sedan mitten av september har de hållit stängt i väntan på besked från kommunen.

Krogens ägare vet inte varför det dröjer, men tror att det kan ha att göra med kritiken som kommunen fick från länsstyrelsen kring hanteringen av serveringstillstånd. Det har lett till att de tagit fram ett åtgärdsprogram.

– Sedan dess verkar enheten lamslagen, säger Olle Nordberg, vars bolag äger fastigheten i Solvik.

Ägarna säger att de har gjort alla kompletteringar som kommunen bett om, i flera vändor, och uppfyller kraven, men ändå har inget beslut fattats.

Kommunen säger till Mitt i Värmdö att man skärpt tillsynen kring serveringstillstånd nu genom att göra mer noggranna prövningar av den sökandes ekonomiska lämplighet, det gör att handläggningstiden har ökat.

Normal handläggningstid vid ansökan om serveringstillstånd är ca fyra månader, enligt kommunen. 

Efter konkursen i Solvik – klart vilka som tar över

Martin Örner heter entreprenören som tar över all verksamhet i Solvik på Nämdö, efter konkursen.

Sjömacken kommer att drivas av den som har sjömacken på Sandhamn.

Efter en hel vår utan några besked är det nu klart vilka som tar över butik, restaurang, gästhamn, glamping och bageri i Solvik på Nämdö. 

Ny entreprenör är Martin Örner, som ska driva alltihop via sitt företag ihop med tre kompanjoner. 

Just nu har ansökningar om olika tillstånd som krävs för att driva verksamheterna skickats in, och man förbereder lokaler och anställer folk. Cirka 20 personer kommer att få jobb i Solvik i sommar.

– Vi hoppas kunna öppna senast till midsommar, men det hänger på när alla tillstånd är klara, säger Martin Örner. 

"Vi vill satsa på att utveckla Solvik även under lågsäsong, kanske med konferenser och kunna erbjuda boenden och aktiviteter" säger Martin Örner, här på restaurangen i Solvik.

"Vi vill satsa på att utveckla Solvik även under lågsäsong, kanske med konferenser och kunna erbjuda boenden och aktiviteter" säger Martin Örner, här på restaurangen i Solvik.

Privat

Krog och butik byter namn

Några förändringar kommer att göras. Till exempel görs butiken om till Handlaren, i stället för tidigare Tempo.

– De har ett lanthandelskoncept som passar oss bättre och som flera andra butiker i skärgården använder sig av, säger han. 

Butiken i Solvik på Nämdö (arkivbild från i vintras).

Butiken i Solvik på Nämdö (arkivbild från i vintras).

Eva Tonström

Även krogen byter namn, för att det ska kännas som en nystart, enligt Martin Örner. Men till vad är inte klart än.

– Vi kommer också ändra lite på menyn och servera det folk vill ha. Det blir inte lika mycket champagne och kaviar-stuk som tidigare, men fortfarande modernt. 

Mitt i Värmdö har berättat tidigare om den stora satsningen i Solvik men att företaget som drev alltihop, Guns livs AB, inte fick det att gå runt ekonomiskt. Butik och restaurang har gått på halvfart under vintern och i februari i år gick Guns livs i konkurs. Sedan dess har allting varit stängt.

Restaurangen i Solvik, bild från i höstas då den fortfarande var öppen.

Restaurangen i Solvik, bild från i höstas då den fortfarande var öppen.

Privat

Uteterrassen på restaurangen i Solvik, bild från förra sommaren.

Uteterrassen på restaurangen i Solvik, bild från förra sommaren.

Marna förvaltning AB

Martin Örner har ingen koppling till Nämdö sedan tidigare, mer än att han har anlitats som konsult på ön, av bland annat Guns livs AB. Han har drivit flera bolag tidigare, som restaurang och reklambyråer. 

Hur ska ni lyckas bättre än de innan?

– Det är små marginaler när man driver restaurang, och då krävs att man har daglig koll på alla kostnader, för exempelvis råvaror och personal, och det kommer vi att ha. Plus att vi ska ge riktigt bra service.

Sjömacken i Solvik har varit stängd sedan förra sommaren (arkivbild från i vintras).

Sjömacken i Solvik har varit stängd sedan förra sommaren (arkivbild från i vintras).

Eva Tonström

Sandhamns sjömack tar över Nämdömacken

Sjömacken har tagits över av Daniel Wrethman som driver sjömacken i Sandhamn sedan 20 år tillbaka. Hans företag har köpt tankstationen i Solvik och pontonen som den ligger på.

– Det är i ett tidigt skede. Jag behöver teckna hyresavtal med markägaren och få tillstånd från brandmyndigheten om att driva macken. Så det är fortfarande inte klart om och när vi kan öppna, säger han. 

Sjömacken på Nämdö måste också rustas upp innan den går att öppna, tillägger han.

– Den har misskötts de senaste åren så det är en hel del att göra där. Men jag jobbar så fort jag kan nu för att kunna öppna macken igen.

Nämdö Solvik

Nämdös ”centrum” med mataffär, restaurang och bar, bageri/pizzeria, sjömack, konferenslokaler, glamping och gästhamn.

Gun Öhman startade ett bageri i Solvik på 1950-talet och med åren utökades det med butiken Guns Livs, sjömack och restaurang. De sista åren drevs det av Guns dotter Kerstin Öhman Moberg. 2017 sålde hon allt till Marna AB, som fortfarande äger mark och byggnader.

Våren 2023 var 16 nya bostadsrätter klara för inflyttning. Idén är att besökare ska kunna hyra lägenheterna när de som äger dem inte är där.

Källa: Marna AB och Kerstin Öhman Moberg

Senast till midsommar hoppas man kunna öppna upp allting i Solvik igen. Bilden är från förra året.

Senast till midsommar hoppas man kunna öppna upp allting i Solvik igen. Bilden är från förra året.

Marna förvaltning AB

Efter konkursen i Solvik – klart vilka som tar över

Sandhamns sjömack tar över Nämdömacken.

Risk för svarta pengar och kriminella i Värmdös krogvärld

Det är stora brister i hur Värmdö kommun hanterar serveringstillstånd. Det är dålig koll på var pengarna kommer ifrån och kommunen har gett tillstånd till en brottsmisstänkt.

För få tillsynsbesök, för dåliga lämplighetsprövningar, dålig finansieringskoll och brister i dokumentationen. Det är vad länsstyrelsen kom fram till efter att ha besökt Värmdö nyligen. 

Det handlar om omfattande brister kring hur och när kommunen ger nya serveringstillstånd, och hur tillsynen av krogarna och försäljningsställen av folköl ser ut.

Brottsmisstänkt fick tillstånd

I flera fall saknas ”inhämtande av nödvändiga uppgifter från Skatteverket vid nya ansökningar, prövning av personer med betydande inflytande, outredd ägarbild samt utredning av en sökandes försörjning.” skriver myndigheten.

I flera fall saknas också redovisning kring var pengarna som använts för att köpa och driva verksamheten kommer ifrån. Det leder till risk för penningtvätt och att verksamheten finansieras med svarta pengar, enligt länsstyrelsen.

I ett annat fall har en person fått serveringstillstånd trots att hen är misstänkt för brott. Här bör tillståndet omprövas, menar länsstyrelsen.

Hur kunde det bli så här?

– Den ekonomiska granskningen som vi gjort utgick från tidigare gängse rutiner, men enligt länsstyrelsen är den inte tillräckligt omfattande, säger Birgitta Zaar, kontorschef för individ- och familjeomsorgen i Värmdö.

Minst en gång per år bör ställen med serveringstillstånd kontrolleras, enligt länsstyrelsen. På Värmdö har färre än hälften av krogarna fått ett tillsynsbesök under 2022 och 2023.

Åtgärdsplan klubbad

Det här har lett till att kommunen nu har tagit fram en åtgärdsplan. Där ingår bland annat att öka antalet besök och kontroller till minst ett per år på varje ställe och ta fram nya rutiner för lämplighetsprövningar och finansieringskontroll.

När det gäller företagaren som är misstänkt för brott, kommer kommunen inte ompröva det. De hänvisar till att de konsulterat tillståndsenheten i Stockholms stad och åklagare i just det här fallet, och vidhåller att företagaren ska få behålla tillståndet.

Serveringstillstånd i Värmdö

Det finns 94 permanenta serveringstillstånd i kommunen varav 66 avser servering till allmänheten och 28 till slutna sällskap.

Under 2022 genomfördes 34 tillsynsbesök och 2023 gjordes 44 besök. Hittills i år har det genomförts sex besök.

För folköl finns 35 försäljningsställen och 2 serveringsställen i kommunen. Under 2022 och 2023 har samtliga försäljningsställen fått minst ett tillsynsbesök.

Källa: Länsstyrelsen

Vilka driver egentligen krogarna i Värmdö? Det frågar sig länsstyrelsen efter att ha hittat en rad brister i kommunens sätt att jobba med tillstånd och tillsyn.

Vilka driver egentligen krogarna i Värmdö? Det frågar sig länsstyrelsen efter att ha hittat en rad brister i kommunens sätt att jobba med tillstånd och tillsyn.

Mostphotos

Risk för svarta pengar och kriminella i Värmdös krogvärld

Kritiken: Gör för få kontroller