Sedan Johan Fernquist flyttade till Kista för tre år sedan har problemen vid återvinningsstationen på Vejlegatan 1, utanför Kista galleria, bara blivit värre.
Ungefär varannan gång han ska gå ut med sin återvinning går det knappt att komma fram till kärlen, på grund av allt skräp som dumpas utanför containrarna.
– Jag brukar försöka att strategiskt planera mina visiter där för att inte bli galen, inte gå dit på morgonen till exempel då det inte varit städning då, men det är allt som oftast misär. Man får vada genom skit för att ens komma fram, säger han.
Snart kommer han inte orka återvinna längre, menar han, och tror att många tänker likadant.
– Det är så mycket snack om miljön och om att det är viktigt att källsortera, vilket det ju är – men då måste det finnas förutsättningar. Man kommer dit med sin lilla påse skräp som man ska sortera, och så ligger det drivor av sopor på marken invid kärlen, trots att de är tomma. Det är inte jättemotiverande, säger han.
"Det är total katastrof"
Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för stationen. Även de är bestörta över läget. Nu meddelar de att stationen kan läggas ner, om inte förbättring sker snarast.
– Det är total katastrof, under all kritik. Vi har haft en dialog med staden och andra instanser om åtgärder, som tyvärr inte lett någonvart. Vi har även ansökt om att få sätta upp en kamera, men fått nej, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI, och fortsätter:
– Det är en av de stationer vi har mest problem med. Nu funderar vi på att ta bort den, och det blir inga ersättningsplatser i området då tyvärr, det fungerar helt enkelt inte. Vi har inte fattat beslutet än, men det är nära.
För några månader sedan togs en återvinningsstation bort i Akalla. Då sa markägaren upp avtalet, men stationen hade liknande problem.
– Det var ohållbart även där, säger Annika Ahlberg.
Verksamheter smygdumpar
Återvinningsstationen är bara till för förpackningar och tidningar från hushåll, men ändå dumpas lite allt möjligt på platsen.
– Det är stora sopsäckar, oljedunkar, mat, folk som rensat hemma och inte tar sig till en återvinningscentral utan väljer att dumpa det här istället. Det är tydligt att många verksamheter lämnar skräp här, trots att de inte får, säger Annika Ahlberg.
Enligt Annika Ahlberg har FTI personal på plats dagligen, antingen för tömning eller för städning.
– Vi har gjort polisanmälningar flera gånger, eftersom det faktiskt är ett miljöbrott att dumpa sina sopor på fel sätt. Om vi på något sätt genom skräpet kan identifiera kontaktuppgifter till den som lämnat soporna har vi skickat brev, men ingenting verkar hjälpa. Det är tråkigt, men beslutet om att ta bort den är som sagt nära.
Bildat samverkansgrupp
I maj i fjol rapporterade Mitt i om situationen vid stationen. Då hade vissa åtgärder gjorts för att minska nedskräpningen, bland annat ställdes kärlen rygg mot rygg. Samtidigt meddelades att stadsdelen satt samman en arbetsgrupp för att göra något åt läget, en grupp som fortfarande är aktiv.
– Vi har en samverkansgrupp tillsammans med FTI, trafikkontoret och miljöförvaltningen, där det är trafikkontoret som kallar till möten. Det är dock svårt, vi i stadsdelen ansvarar ju bara för buskarna omkring och har ingen rådighet över marken, säger Åsa Ljusberg, avdelningschef för stadsutveckling, medborgarservice och fritid på stadsdelsförvaltningen.
Gruppen har gått igenom möjliga åtgärder, bland annat att miljöförvaltningen ska göra tillsyn i närliggande verksamheter, men detta har satts på paus med anledning av pandemin.
– Det är dock svårt att utreda var soporna kommer från, och man kör ofta fast. Det är en väldigt beklaglig situation, säger Åsa Ljusberg.