Två förskolor i Akalla och Kista kan komma att stängas.

Den 26 mars fattade förskolenämnden i Stockholms stad beslut om att återkalla tillståndet för Lilla Viljaskolan Jylland och Lilla Viljaskolan Kotka, tidigare Förskolorna Mångården.

Förskolorna drevs fram till för knappt två månader sedan av samma bolag som även drev Cordobaskolan i Akalla, vilken Skolinspektionen beslutade att stänga, efter att Säpo larmat om att elever riskerade att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar.

Personer verksamma inom ägarbolaget hade stått i kontakt med våldsbejakande islamister, enligt Säpo.

Efter att Stockholms stad, som har ansvar för tillsynen över fristående förskolor, även inlett en granskning av förskolorna beslutade styrelsen självmant att lämna och överlämna verksamheterna till företaget Utbildia AB, som tog över som ny huvudman den 9 februari. Ägare, ledning och viss personal byttes ut.

"Direkt felaktigt"

I samband med förskolenämndens senaste sammanträde meddelade man dock att man inte anser att åtgärderna som vidtagits av den nya ledningen varit tillräckliga, och att förskolorna kommer behöva stänga senast den 8 maj.

Ett chockartat beslut, enligt Patrik Nystedt, vd för Utbildia.

– Det kom väldigt plötsligt. Vi tycker det är ett direkt felaktigt beslut, och kommer att överklaga till förvaltningsrätten, säger han.

Enligt Patrik Nystedt har Utbildia säkerställt att ingen i tidigare ledning eller ägare är kvar i verksamheten. Man har även tagit ett styrelsebeslut om att förskolorna ska vara helt icke-konfessionella.

– Staden antyder att det skulle finnas personal kvar som Säpo har synpunkter på. Vi har dock inte fått några sådana underlag, inga namn och ingenting annat som tyder på att det skulle finnas personer med kopplingar till extremism. Har Stockholms stad den informationen skulle vi gärna ta del av den, men det har vi inte fått.

Staden menar även i beslutet att de ekonomiska förutsättningarna inte heller är tillräckliga, något Patrik Nystedt också dementerar.

– Verksamheten bär sina egna kostnader och det finns inget som tyder på ekonomiska utmaningar, säger han.

Mer bakom beslutet

Vänsterpartiets gruppledare Clara Lindblom kommenterar det hela skriftligt.

"Det är mycket mer bakom beslutet än vad som kommit fram i media. Förskoleförvaltningen har gjort en gedigen och samlad bedömning av förskolornas ekonomiska och organisatoriska förutsättningar att ge barnen den utbildning och bra start i livet som de faktiskt har rätt till", skriver hon.

Järva stadsdel kommer erbjuda alla barn som drabbas av beslutet en plats på en ny förskola, lovar hon.

Hoppas kunna fortsätta

Om de cirka 185 barn som drabbas av beslutet faktiskt kommer behöva byta förskolor är dock ovisst fram till dess att förvaltningsrätten tagit ett beslut.

Enligt Patrik Nystedt kommer överklagan att skickas in nästa vecka, och man hoppas sedan på ett interimistiskt besked i avvaktan på beslut, så att man kan fortsätta driva förskolorna även efter den 8 maj.

– Med lite tur får vi besked i slutet av slutet av vecka 15, säger han.