Det är tidig kväll och lugnt i området kring Tyresö gymnasium. En bil står på vändplan precis utanför skolan, efter en stund kommer en 17-årig pojke kommer gående. Bilföraren, en man i medelåldern, lyfter ut en flyttkartong som han ger till pojken. De pratar en stund och pojken lämnas med lådan.
Då slår polisen till. Pojken släpper lådan och börjar springa, men han kommer inte långt. Han grips och lådan med 16 800 narkotikaklassade tramadoltabletter tas i beslag.
Insatsen den 31 oktober förra året var en följd av ett tips från polisen i västa Sverige och ledde till att båda personerna i somras dömdes för grovt narkotikabrott.
Stockholms tryggaste skola
Tyresö gymnasium har tidigare haft problem med droger i skolan. Under förra hösten jobbade polis tillsammans med personalen jobbade intensivt för att få bukt med problemen.
Droger finns det fortfarande i skolan, men inte alls i samma utsräckning, enligt rektorn Emil Johansson.
– Det finns droger i alla högstadier och gymnasieskolor. Det är inget uppseendeväckande här över huvudtaget utan lugnt och tryggt. Det är nog den lugnaste skolan jag har jobbat på.
Förra året var eleverna på Tyresö gymnasium de nöjdaste i alla länets gymnasieskolor enligt en enkät, bland annat vad gäller tryggheten.
Trots det har de genomfört ett antal åtgärder för att öka tryggheten ytterligare. Bland annat har alla skåp nu lås och ägare, och det är bättre styrning på var eleverna kan röra sig i skolan. Men det är inte på förekommen anledning enligt Emil Johansson.
– Det har inte varit någon incident här sedan jag började. Men vi gör hela tiden åtgärder vi tror är positiva.
Den unga mannen dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader, då han var 17 år vid gripandet. Varför affären skedde just utanför gymnasiet framkommer inte i förundersökningen, men klart står att överlämnandet först var tänkt att göras i anslutning till aulan.
Droger finns i skolan
Mannen dömdes även för innehav av nära ett halvt kilo cannabisharts och 200 gram kokain och har överklagat påföljden som var fyra i fängelse.
Emil Johansson har inte hört om tillslaget och menar att vad som händer i området på kvällarna inte påverkar skolans verksamhet. Och droger pratas det om i skolan, även om det inte är föranlett av polisinsatsen på vändplanen.
– Vi har ett pågående arbete där vi pratar om droger, både med information från skolan och från olika organisationer. Det är klart att det finns ungdomar som använder droger även hos oss men det gör det överallt, det får hela samhället jobba emot tillsammans.