Bara att kliva över tröskeln till museet är ett steg in i historien. Huset är från 1600-talet och entrén har återskapats till hur den såg ut 1820. I över två år har det varit stängt för renovering.
– Nu längtar vi efter alla efter besökare. Det känns både jättekul och pirrigt, säger museichefen Malin Valentin.
Genom en portal kantad av postskyltar från olika tidsåldrar kliver besökare först in i ett garage. Här står lastgamla postkärror, den första brevbärarbilen "Tjorven", diligenser och en Harley Davidsson som används för att tömma brevlådor i Stockholm.
Pekka Pääkkö
Det gav tid till en omställning – museet har storsatsat på nya utställningar. Ryggraden i allt är Post, som berättar postens historia från 1600-talet till i dag. Hur postväsendet föddes ur stormaktstiden, 30-åriga kriget och de krav det ställde på bättre kommunikationer.
– Kärnan ligger i det skrivna budskapet och betydelsen av kommunikation mellan människor, säger utställningsproducenten Hedvig Bruzæus.
Mycket fler grejer
Den tidigare utställningen hade 50 föremål. Den nya har runt 450. Här finns bilar, båtar, uniformer, posthorn och allt som hör postens historia till.
– Föremålen är i huvudsak representativa för postväsendets utveckling, men några har valts ut för att de är dramatiska, säger museichefen Malin Valentin.
Malin Valentin och Hedvig Bruzæus i kassan till ett postkontor anno 1986, som byggts i utställningen Post.
Pekka Pääkkö
Exempel på det är vapen som bars av brevbärare. Postrån har funnits lika länge som posten, eftersom brevbärare ofta hanterade kontanter och värdesaker. Under 1800-talet var rån den vanligaste orsaken till att post kom bort.
Måste hon välja tycker Hedvig Bruzæus att 1600–1800-talet är mest spännande.
– Posten är ett så gammalt företag och hur det har formats är så intressant. Att se att tankar vi har i dag fanns redan då.
På 1700-talet blev brevskrivandet ett sätt för kvinnor uttrycka sig och skapa en personlig identitet. "Det fungerade lite som sociala medier i dag," säger Hedvig Bruzæus.
Pekka Pääkkö
Nytt för barnen
En trappa upp ligger den nya lekutställningen Postis. Här får barnen testa på att själva jobba vid posten – från postombud, genom terminal, till utlämningsställe och leverans till dörren.
Hela postkedjan finns uppbyggd över två färgglada rum.Det kan blippas, sorteras, vägas och delas ut i postlådor.
– Vi gjorde besök på terminalen i Rosersberg och har lånat in element därifrån, säger Julia Gunnarsdottir.
I nya Postis kan barn i åldrarna 2–10 testa på att jobba på terminal och sortera post och paket.
Pekka Pääkkö
Målet har varit att skapa ett mer inbjudande museum som även ska fungera som en mötesplats. Utöver utställningarna öppnar restaurangen Avi.
– Jag är stolt över våra publika ytor. Vi vill att det ska vara ett härligt ställe att hänga på, säger Malin Valentin.
Postmuseum öppnar 19 oktober.