De första rapporterna började komma från Nynäshamn den 13 juni.

Informationscentralen lutar sig dels på de iakttagelser som görs av privatpersoner, dels på SMHI:s satellitbilder. I början var det svårbedömt eftersom träden fortfarande blommade och deras pollen kan likna alger när det flyter på vattnet. Men iakttagelserna har fortsatt strömma in.

– Senast har vi fått rapporter från Haninge, ön Gillinge i Värmdö kommun, Nynäshamn, västra Runmaren i Haninge och två från Norrtälje. Det verkar vara mest utbrett i södra skärgården och det är också vad vi ser på satellitbilder, säger Emelie Lundqvist på länsstyrelsens informationscentral för egentliga Östersjön.

Beroende av vindar

SMHI:s prognos spår fortsatt värme med temperaturer över 25 grader i Stockholm fram till på lördag.

– Det skulle absolut kunna vara så att de trivs nu. Så som vi sett de senaste två veckorna när det varit varmt.

Att förutsäga hur algblomningen kommer att sprida sig är svårt.

– Det är väldigt beroende av vindarna. Ofta uppkommer de på öppet hav och transporteras sedan in mot stränderna med vindarna, säger Emelie Lundqvist.

Klimatförändringar

Med klimatförändringarna stiger temperaturerna både till lands och till havs. Nyligen rapporterades rekordvarma världshavsytor och landtemperaturerna var i maj de näst högsta sedan mätningarna började 1979.

– Det kan påverka, speciellt när det gäller cyanobakterierna nu på sommaren. Säsongen kan börja tidigare och vi kan kanske se en förlängd säsong.

Klimatförändringarna skulle också kunna påverka omfattningen.

– Men den påverkas också mycket av väder och vind. När det blåser och regnar sköljs algerna ner i vattnet och kan sedan blomma upp igen när det kommer sol.

Ändå är det svårt att säga om algblomningen ökar år från år.

– Det är specifikt för vilken sommar hur mycket det är. Sommaren 2018 var ju galen. Den var jättevarm och då var det mycket algblomning. Jag tror alla minns det.