Den tunna isen på Sicklasjön knakar när träningsprofilen Jonas ”Naprapatjonas” Parandian hasar ut i ullkalsonger. Det är torsdag och han har avbrutit morgonpromenaden efter att två kvinnor uppmärksammat honom på en svan de är bekymrade över.

– Svanen försökte flaxa men satt fast och de fick inte tag på viltvårdare. Då tog jag av mig kläderna och gav mig ut. Isen var inte tillräckligt tjock för att gå på men det var för tunt för att vada så jag hasade.

Han märkte ganska snabbt att svanen klarade sig själv.

– Den satt fast lite med ena benet i isen och lite magfjädrar lossnade, sedan började den röra sig.

Klippet fick stor uppmärksamhet när han delade det med sina 241 000 följare på Instagram.

Han promenerar eller springer i stort sett dagligen kring Sicklasjön och har sett fler fåglar som haft problem när isen breder ut sig.

– Jag brukar låta djuren vara, ofta kan de ju ta sig loss själva. Men behöver någon hjälp så hjälper jag till.

”Den satt fast lite med ena benet i isen och lite magfjädrar lossnade, sedan kunde den börja röra sig”‚ säger Jonas Parandian om svanen på Sicklasjön.

”Den satt fast lite med ena benet i isen och lite magfjädrar lossnade, sedan kunde den börja röra sig”‚ säger Jonas Parandian om svanen på Sicklasjön.

Jonas Parandian

Hämtade våtdträkt

Redan på onsdagen var det en annan räddningsaktion på Sicklasjön. Derrick Milner var ute på promenad med sambon och deras fem månader gamla dotter när flera personer uppmärksammade dem på svanen på isen.

– Det var många som stod och pekade och hade försökt ringa viltvårdare.

Han sprang hem till Björkhagen och hämtade våtdräkt, rep och hammare. Tre tonåringar höll i livlinan när han ålade ut på isen.

– När jag var ganska nära svanen försökte jag spräcka isen och slog en gång med hammaren. Jag slog en gång till och då flög den lite längre bort. Då var det ganska klart att den inte var fastfrusen vilket var tur, hade jag bankat fler gånger hade jag nog gått igenom isen.

På vägen hem såg han ytterligare en fågel som hade problem på isen. Han kommer att tänka en gång extra innan han hämtar våtdräkten och ger sig ut på isen nästa gång.

– Jag tror framförallt att fåglarna halkar och har svårt att lyfta. Men skulle den vara riktigt fastfrusen så…

Fågelräddaren Andréas Forsman på Stockholm viltfågel rehab uppmanar alla att kontakta viltrehabiliterare innan de räddar svanar eller andra fåglar.

Fågelräddaren Andréas Forsman på Stockholm viltfågel rehab uppmanar alla att kontakta viltrehabiliterare innan de räddar svanar eller andra fåglar.

Johannes Äng

150 samtal

Stockholms vildfågel rehab har fått 150 samtal om befarat fastfrusna svanar de senaste två dygnen. 

– Det här är en vanlig situation. Nu är det Sicklasjön som kokar. Det handlar oftast om årsungar som möter is för första gången och det kan vara väldigt förvirrande. Det är ingen raketforskning. Tyvärr är det många som kastar snöbollar och annat på svanarna för att se om de får någon reaktion och i värsta fall beträder isarna. Du utsätter dig själv för fara och kan skrämma upp fågeln i onödan, säger Andréas Forsman.

Enligt honom är det nästan omöjligt för svanar att frysa fast. Ofta ligger de still för att vila och samla energi.

– Svanen har ett ben som är täckt av hud som är väldigt varm, den snarare smälter isen än att svanen fryser fast. Finns det en vak som går upp kan ytterfjädrar bli blöta och frysa fast men de går av när svanen rör på sig.

Först när en ung svan har legat still i flera dagar är det läge att agera.

– Har den inte lyckats flyga därifrån på flera dagar kan det finnas skäl att ingripa. Men putsar den sina fjädrar är det ett gott tecken, det gör inte fåglar som är sjuka eller mår dåligt. Men ring och rådgör med oss först, vi har kännedom om fågeln och gör kontinuerliga bedömningar av läget.

Derrick Milner märkte att svanungen inte var fastfrusen. ”Jag tror framförallt att fåglarna halkar och har svårt att lyfta”, säger han.

Derrick Milner märkte att svanungen inte var fastfrusen. ”Jag tror framförallt att fåglarna halkar och har svårt att lyfta”, säger han.

Ola Fredholm

Kan flyttas

När det gäller vuxna svanar kan det finnas skäl att agera snabbare.

– Då kan det handla om sjukdom, förgiftning eller vad som helst, säger Andréas Forsman.

På fredagen larmades han om en svan med en blodig klo på Sicklasjön, i närheten av Bauhaus.

– Oftast ser det mycket värre ut än vad det är. Vi har personer på väg dit för att göra en bedömning om den behöver vård eller klarar sig själv.

Viltrehabiliterarna kommer sannolikt att flytta två svanungar från Sickalsjön.

– Förmodligen kommer vi att flytta dem till närliggande öppet vatten för att inte människor ska stressa dem, säger Andréas Forsman.