Beslutet att avveckla Örskolan var väntat. Inför höstterminen 2024 stängde staden intagningen till förskoleklass på skolan, vilket Mitt i har rapporterat om.
Nu står det klart att skolans befintliga låg- och mellanstadieelever kommer att behöva byta skola – och det redan om ett halvår.
Skolkommunalråd Ayla Eftekhari (S) sade i våras till Mitt i att målet var att fasa ut Örskolan långsamt. Sedan dess har nya utrymmen frigjorts på andra skolor samtidigt som elevunderlaget har sviktat snabbare än vad styret trodde, säger hon i dag:
– Därför ser vi det som nödvändigt att gå fram med det här beslutet.
Över 100 elever berörs
De som till hösten börjar i årskurs 2–4 erbjuds plats på Ursvikskolan. Femte- och sjätteklassarna får i sin tur gå på Grönkullaskolan i Rissne, där de även ska kunna gå högstadieåren.
Totalt väntas det röra sig om 107 elever som måste byta skola.
– Det har varit ett viktigt krav från oss i majoriteten att eleverna inte ska splittras och att personalen kan följa med, säger Ayla Eftekhari.
Ayla Eftekhari (S), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden.
Torbjörn Bergsdal
S-V-C-MP-styret röstade för förslaget. Övriga partier ville att det skulle avslås.
Oppositionens kritik består bland annat i att en del elever kan få nära en timmes gångväg till Grönkullaskolan.
– För flera blir det säkert en längre skolväg. Men ett viktigt krav från oss har varit att de i de högre årskurserna ska slippa byta skola igen i högstadiet, säger Ayla Eftekhari.
Enligt henne ska staden bland annat titta på möjligheten att erbjuda busskort till elever som får längre resväg.
Lärare: "Sorgligt"
På Örskolan jobbar läraren Elisabet Schüberg Samuel. Hon säger att det är mycket att ta in i och med beslutet.
– Det känns sorgligt, tråkigt och ovisst.
I våras i Mitt i berättade hon och kollegerna på Örskolan om den erfarenhet de har hunnit samla på sig genom att ta emot elever som ofta har ett annat modersmål än svenska. En kompetens som de oroade sig för skulle urvattnas eller försvinna i och med nedläggningen.
– Det är absolut en oro vi har kvar, säger Elisabet Schüberg Samuel.
Enligt beslutet ska Örskolans personal erbjudas nya tjänster på stadens övriga skolor. Ambitionen är att så många lärare som möjligt ska få följa med sina elever, står det.
– Vår förhoppning är att de väljer att stanna i staden och fortsätta jobba på våra skolor. Då tar de med sig kompetensen, säger Ayla Eftekhari.
Förstår oron
Enligt henne informerades skolans personal veckan före beslutet. Själv träffade hon föräldrarna dagen efter att det togs.
Elisabet Schüberg Samuels elever och deras föräldrar upplystes om beslutet kort efter att det togs även från skolans håll.
– Jag vet inte riktigt hur alla har reagerat, säger hon och fortsätter:
– Många barn är väldigt formbara, så de tycker väl att det kan bli kul. Men det är en stor skola de ska flytta till, mycket större än den här. Det finns något i det som kan kännas lite otryggt.
Ayla Eftekhari säger att hon förstår oron.
– Det är klart att förändringar ibland kan vara jobbiga. Vi har en plan och jag tror att det här kommer att ske hyfsat friktionsfritt, just för att vi kan erbjuda tryggheten att elevgrupperna håller samman och lärarna hänger på.