Sveriges Lärare i Upplands-Bro larmar om låga kunskapsresultat bland elever på Broskolan. Fackförbundet anser att situationen är mycket allvarlig. Många elever riskerar att inte få behörighet till gymnasiet sett till hur läget ser ut just nu.
Vid en arbetsplatsträff för personalen på Broskolan tidigare i höstas inskärptes allvaret och en ögonblicksbild gällande måluppfyllelsen bland elever presenterades.
60 procent riskerar F
Mitt i har via källor fått ta del av presentationen. Här framgår exempelvis att i en klass på skolan så riskerar över 60 procent av eleverna att få betyget F i matematik om det hade varit betygsättning där och då. Bland skolans nior riskerar över 20 procent F i matematik.
Presentationen avslutas med orden: ”Vi har många som presterar lågt i matte, svenska och svenska som andraspråk. Nytänkande krävs!”
Lars-Erik Larsson, ordförande, Sveriges Lärare Upplands-Bro
Stefan Källstigen
Vid ett samverkansmöte den 11 oktober tog Sveriges Lärare upp situationen med arbetsgivaren Upplands-Bro kommun. Mitt i har tagit del av protokollet från mötet.
Utbildningschefen Anna Bjurenstam säger på mötet: "Varför det lutar neråt på Broskolan beror på att Jensen har lockat de som har de med större kunskapskoncentration. Det har blivit färre elever på Broskolan och de har sämre studieresultat. Vi har elever som inte lär sig läsa och har svaga språkkunskaper från förskolan."
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Broskolan går plus
Enligt utbildningsnämndens månadsrapport går samtidigt Broskolan med ett positivt resultat i september. Verksamheten redovisar ett överskott på 330 000 kronor.
Broskolan. Arkivbild.
Stefan Källstigen
"Vi anser att om det är någon skola som ska få gå minus så är det Broskolan. Gällande behörighet till gymnasiet är det en bit över 70% på Broskolan som är behöriga och över 90% på Ekhammarskolan. När nu klasstorlekarna växer så är lärare oroliga för hur de ska klara sitt uppdrag", uttrycker Sveriges Lärare i samverkansprotokollet.
Fler vuxna i klassrummen
Lars-Erik Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Upplands-Bro, utvecklar fackets tankar gällande situationen på Broskolan.
– Vi säger att vi vill ha många vuxna i klassrummen och mindre klasser. Inte fler tjänstepersoner utanför klassrummen som ska utreda och läsa siffror och säga vad lärarna ska göra, säger han.
Från fackets sida uppfattar man utbildningschefens uttalande gällande Jensen och Broskolan som ett erkännande vad gäller friskolornas påverkan på den kommunala skolan.
– Det är första gången arbetsgivaren egentligen säger att skolan blir mer segregerad. Är det en skolsegregering vi vill gå mot? Är det den skolan vi vill ha i Upplands-Bro? Det är det här vi har varit oroliga för tidigare, säger Lars-Erik Larsson.