När nästa årskull tar studenten lämnar de den trygga skolvärlden för att ge sig ut i vuxenvärlden. Väl där möter de en omvärld som inte är sig lik. Generation Z har levt i en högkonjunktur, haft smartphones i stort sett från födseln i en relativt konfliktfri tid. Nu pågår det ett krig nära Sverige, energi- och drivmedelspriser är skyhöga och vi är på väg in i en lågkonjunktur.

Hur går då de nyvuxnas tankar inför detta?

För treorna på Väsby nya gymnasium, VNG, har gymnasietiden varit speciell, berättar de. Nu går de in i slutspurten för att klara studenten i juni. Det känns lite läskigt för vissa och skönt för andra.

– Jag känner mig mest excited. Det är dags att lämna det här, även om jag har trivts på skolan, säger Tiba Sami.

Studerat hemma

I nian fick de för första gången studera hemma på grund av pandemin och sammanlagt har de nästan varit hemma i ett och ett halvt år under gymnasietiden på grund av restriktionerna. Alla är överens om att det har förändrat dem. Visst var det svårt att hålla fokus i perioder men de lärde sig även att studera på egen hand.

– Jag tror att det kan finnas fördelar med att vi fått arbeta hemma. vi har fått lära oss att prestera och ta eget ansvar. Det kan vara en fördel i arbetslivet, säger Rebeka Kodra.

Spänning i luften

2023 kommer att bli ett bra år – det tror alla, det ligger en spänning i luften när de de får frågan om vad som ska hända under året.

– Det blir skönt med mer frihet, även om det är svårt att veta vad exakt man ska göra, säger Mio Enocksson.

– Jag har många planer och vill gärna plugga utomlands, säger Mohamed Diakité.

Alla fyra gillar att röra på sig och bilden av en stillasittande generation kommer på skam. Tiba och Mio gymmar, Rebeka tränar karate och Mohamed boxning.

– Även om vi rör på oss använder vi oss även jättemycket av sociala medier, vilket är både bra och dåligt. När jag pratar med dem som är lite äldre får jag känslan av att livet var mycket enklare när de var unga, säger Mohamed.

Rebeka håller inte med om att sociala medier gjort livet svårare.

– Inte om jag använder mig av dem på rätt sätt.

Visst finns det saker som oroar dem inför framtiden. Samtidigt är de vana vid att mycket hänt under deras ungdomstid, som me too, klimatkampen och pandemin. Tack vare det har de varit tvungna att vara pålästa. Men nu kommer ännu en prövotid med krig i Europa och dyrare räkningar.

Alla bor fortfarande hemma och ingen av dem är rädda för att inte få jobb. Det svåraste är att välja – och kanske komma in på den utbildning man vill.

– Jag har flera alternativ, hoppas bara man kommer in, säger Mio Enocksson och Tiba Sami fyller i:

– Det ser ljust ut. Jag vet vad jag vill bli och hur jag kan ta mig till målet.