– Vi har redan tomma skolplatser och det även i norra Sollentuna, till exempel i Rotebro. Elevunderlaget under lång tid räcker inte, säger hon.

Men egentligen saknas inte barn. I Rotsunda och Rotsunda gård bor cirka 500 barn i grundskoleåldern (5–16 år), berättar Fredrik Casparsson, administrativ chef på utbildningsförvaltningen.

Problemet är att alltför många av barnen har valt bort Norra Strandskolan för skolor i andra kommundelar.

– Och även utanför kommunen. 40 av de här barnen går i skola i andra kommuner, de flesta i Upplands Väsby, Fredrik Casparsson.

"Bättre att vi är tydliga"

Föräldrar som bor vid Norra Strandskolan menar att den har valts bort på grund av att den har misskötts, och att den skulle locka många elever om den bara fungerade.

– De flesta vill nog ha nära till barnens skola, absolut, men vi behöver se till helheten i kommundelen och då finns det ett överskott av skolplatser. I det läget är det bättre att vi är tydliga med det gentemot Dibber, så att de kan gå vidare och se om de hittar någon annan huvudman som vill ta över, säger Fredrik Casparsson.

De har väl ingen sådan skyldighet?

– Nej, som fristående skola kan man avveckla med kort varsel. Men de vill nog att det ska ordna sig för deras elever. Och så vill de säkert att någon ska ta över lokalen, det är ofta långa hyreskontrakt som skrivs på sådana.

"Förstår frustrationen"

Om ingen ny huvudman tar över är det alltså flytt till skolor i andra kommundelar som gäller för eleverna på Norra Strandskolan. Att de då bara erbjuds skolskjuts i form av SL-kort upprör många föräldrar.

– Jag förstår vårdnadshavarnas frustration, men det är det vi har som skolskjuts. Det är den verklighet vi har i kommunen. Jag förstår att det kan bli svårigheter för de som har små barn och inte har bil, men vi försöker säkerställa att de små hamnar så nära som möjligt, säger Soley Aksöz Lithborn.

Men det är väl ändå ett politiskt beslut att skolskjuts sker i form av ett SL-kort?

– Skolskjutsriktlinjerna i Sollentuna anger avståndsgränser för vad som är ett rimligt gångavstånd. Eftersom vi har en väl utbyggd kollektivtrafik i Sollentuna behöver kommunen inte upphandla busstrafik så som sker i vissa glesbygdskommuner där kollektivtrafik saknas.