Antalet utfärdade p-böter, med undantag för en liten uppgång 2018, har stadigt minskat sedan 2014. Det handlar om en fjärdedel färre lappade bilar.
Den enkla förklaringen? Att fler parkerar rätt, enligt Jacob Jonsson, avtalscontroller vid trafikkontoret.
– När medborgarna parkerar mer rätt minskar även mängden utfärdade parkeringsanmärkningar, skriver han i ett mejl till Mitt i.
Flera saker kan ha bidragit till att stockholmarna rättat sig i ledet. Generellt har mängden parkeringsvakter ökat under perioden. Dessutom har bötesbeloppen ökat. De höjdes 2017, för att två år senare höjas en ytterligare en gång till dagens nivåer på 900–1 300 kronor.
Längre avgiftstider
För några år sedan genomfördes en parkeringsplan som nu innebär längre avgiftstider i innerstan och att lördagar inte längre är gratis. Det kan förklara uppgången av utdelade böter 2018.
– Det är nog inte fel att anta att det fanns en period där det tog ett tag för folk att ställa om till de nya förutsättningarna, säger Jacob Jonsson.
Med planen följde även en än mer utökad övervakning för att matcha ökade timmar med p-avgift, och 2019 minskade antalet utfärdade p-böter igen.
Coronaeffekt
Under pandemin har de minskat ytterligare. Det kan bero på att färre fordon har varit i rörelse och att pandemin påskyndade trenden att allt fler väljer boendeparkering framför besöksparkering, bland annat då fler jobbat hemma.
– De som boendeparkerar parkerar generellt mer rätt. De betalar till exempel avgiften per månad och har i regel bättre vana vid att läsa skyltar i sitt område.
Jan och Iris Nilsson sitter i sin bil i korsningen John Ericssonsgatan och Pontonjärgatan. De är på besök från Hässelby för att lämna karantänbullar till dottern som bor nära Pontonjärgatan – den tredje mest lappade gatan på Kungsholmen senaste året.
– Jag fick böter här en gång för några år sedan. Det var på en söndagkväll och var på tusen kronor. Man kunde ha gjort roligare saker för de pengarna, säger Jan.
Varför tror du att p-böterna har minskat under pandemin?
– Många har jobbat hemifrån och parkerar på ett säkert ställe när man ändå är hemma hela dagarna. Lapplisorna kanske också har haft corona, jag vet inte.
En orsak till minskningen är faktiskt att fler p-vakter har varit sjuka under pandemin, menar Josefine Mittermaier, enhetschef för parkering vid trafikkontoret.
– Framför allt våren 2020 var många parkeringsvakter sjuka. Vi har sett samma sak under 2021. Frånvaron har följt smittspridningen i övriga samhället.
Trots det minskande antalet böter är inkomsten de bringar fortfarande substantiell. Under 2021 uppgick intäkten från felparkeringar till 439 miljoner kronor.