JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Vasabron måste rivas – förstärks akut

Vasabron ska förstärkas innan den rivs.

Vasabron ska förstärkas innan den rivs.

Emil Salmaso

20250416065512
20250416092256
2025-04-16
06:55
2025-04-16 09:22

Vasabron – som har 147 år på nacken – är i dåligt skick och måste rivas. Det konstaterar Stockholms stad som akut förstärker bron för att inte behöva stänga den under tiden.

Enligt trafikkontorets utredningar är Vasabron i så dåligt skick att den inte går att renovera. Men att bygga en ny är komplicerat, att få alla tillstånd på plats kan ta upp till fyra år. Under tiden måste bron förstärkas, vilket beräknas kosta 35 miljoner kronor.

– Den har ju några år på nacken. Stålet börjar bli svagare, det märks av eftersom valven är olika långa och det är olika påfrestning på olika delar av bron. Det finns ingen risk att den rasar, men man vill inte att belastningen fördelas ojämnt, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Rost och röta

Vasabron invigdes år 1878. Den går mellan Riddarhuskajen och Tegelbacken och används av nästan 36 000 personer varje dag. Fordon som väger över 12 ton får inte köra över den drygt 200 meter långa bron.

– När den byggdes förstod man inte riktigt hur den skulle påverkas av vatten och skiftningar i temperatur. Det här är inte konstigt alls egentligen, broar slits.

Vasabron används av 36000 personer varje dag.

Vasabron används av 36000 personer varje dag.

Emil Salmaso

Nu är planen att stålrör borras ner i berget under vattnet och ger stöd åt brospannen. Men trots förstärkningarna går bron inte att rädda, enligt trafikkontoret. Den måste helt enkelt bytas ut.

Stålet har många allvarliga skador och bryts hela tiden ner med nya sprickor, skruvbrott och svåra rostangrepp. Pålarna av trä är angripna av röta.

Det visar sig vara omöjligt.

Men det rör sig inte om eftersatt underhåll, enligt Lars Strömgren.

– Man började ju undersöka den redan för 15 år sen. Det är inte helt lätt att renovera en sådan här gjutjärnsbro när den väl börjat rosta.

– Vi har tittat på möjligheten att renovera, men det har visat sig vara omöjligt. Eftersom det är en stålkonstruktion är metallen hårt påverkad av rost.

En likadan

Förstärkningarna är till för att bron inte plötsligt ska stängas av, och ge staden tid att planera. Att byta ut bron skulle som tidigast bli aktuellt 2031, men den kan hålla längre än så.

Skulle den behöva stängas av måste en tillfällig bro på plats. Det hade riskerat att försvåra och fördyra utbytet av Vasabron.

– Vår inställning är helt och hållet att man ersätter bron med en likadan. Men de besluten är inte fattade, säger Lars Strömgren.

Vasabron

Invigdes år 1878.

Är 17,7 meter bred och 207,6 meter lång.

Är uppbyggd med en farbana i betong på underliggande fackverkskonstruktion av stålbalkar och stålbågar, vilka vilar på fundament av granit grundlagda på rustbäddar av trä med träpålar.

Stombusslinje 3 kör dagligen över bron.

Källa: Stockholms stad

EmilSalmaso
08-550 551 15

Senaste nyheterna

Pampiga världsarvet Skogskyrkogården har fått en ny liten sevärdhet.

Pampiga världsarvet Skogskyrkogården har fått en ny liten sevärdhet.

Angie Gray/Oscar Malmcrona

Spökfågeln på kyrkogården fascinerar: ”Ganska unik”

Nyheter

Helvit koltrast bland gravarna ✔ ”Kändes konstigt” ✔ Kändis hos personalen

Lidingös hundar har fått nya rastgårdar.

Lidingös hundar har fått nya rastgårdar.

Mikael Andersson

Vill öppna nedlagd hundrastgård

Nyheter

Lovar att driva frågan i valrörelsen

Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar

Mostphotos

Stort pådrag för att hindra skogsbrand

Nyheter

Fem bränder på ett dygn på Värmdö

Tamsons (M): Böter för hög musik på t-banan

Kristoffer Tamsons kommer lobba för att ordningsvakter ska kunna dela ut böter till personer som stör i kollektivtrafiken.

Kristoffer Tamsons kommer lobba för att ordningsvakter ska kunna dela ut böter till personer som stör i kollektivtrafiken.

Mostphotos/Pressbild

20250506160324
20250505152545
2025-05-06
16:03

Bötfäll resenärer som lyssnar på musik på tunnelbanan. Det kräver M-toppen Kristoffer Tamsons som tagit inspiration från Storbritannien.

Brittiska Liberaldemokraterna vill att personer som inte använder hörlurar i kollektivtrafiken ska kunna bötfällas.

Partiet föreslår att den som spelar videoklipp eller musik högt på buss eller tunnelbana eller vid en hållplats ska kunna straffas med böter upp till nästan 13 000 kronor.

En bra idé som borde införas även i Stockholmstrafiken, anser oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Trivsamheten och tryggheten i kollektivtrafiken minskar när folk pratar högt i telefonen eller spelar musik ur högtalare.

Rapport: Tryggheten ökar

Men faktum är att SL:s resenärer upplever kollektivtrafiken som säkrare än någonsin, enligt SL:s årsrapport för 2024.

– Jag underkänner inte årsrapporten. Men all forskning visar att ett återkommande antisocialt beteende ökar otryggheten i kollektivtrafiken.

Nu vill Tamsons att SL ser över sina ordningsföreskrifter och att riksdagen ändrar lagen så att ordningsvakter utöver att tillrättavisa eller avvisa störande personer även ska kunna utfärda böter.

Bötfälla personer som har fötterna på sätet

Att spela hög musik, ha fötterna på sätet eller skräpa ner är exempel som Tamsons tycker borde kunna leda till böter.

1 000 kronor är en rimlig nivå på boten, anser Tamsons, men den ska delas ut först efter att den störande personen blivit tillsagd och inte hörsammat uppmaningen att sluta.

Finns inte risken att det blir subjektivt?

– Det handlar inte om att sätta dit en skolklass som sjunger en visa på bussen, utan om människor som medvetet stör eller förstör för medresenärer.

Moderaterna har länge drivit på för att ordningsvakter ska få utökade befogenheter och avser väcka frågan om att se över SL:s ordningsföreskrifter i regionfullmäktige igen.

Fenderts svar: ”Inte rätt väg”

Men från trafikregionrådet Anton Fendert (MP) är intresset svalt.

”SL har redan i dag ordningsregler och vår trygghetscentral är öppen dygnet runt så att du som resenär kan få hjälp om det uppstår en situation där någon stör eller förstör. Att utöver detta utfärda böter för specifika beteenden, det tror inte jag är rätt väg att gå. Särskilt inte eftersom det skulle vara svårt att säkerställa att regeln efterlevs.", skriver Fendert till Mitt i.

KarlMeyer von Bremen
08-550 551 58