Enligt trafikkontorets utredningar är Vasabron i så dåligt skick att den inte går att renovera. Men att bygga en ny är komplicerat, att få alla tillstånd på plats kan ta upp till fyra år. Under tiden måste bron förstärkas, vilket beräknas kosta 35 miljoner kronor.
– Den har ju några år på nacken. Stålet börjar bli svagare, det märks av eftersom valven är olika långa och det är olika påfrestning på olika delar av bron. Det finns ingen risk att den rasar, men man vill inte att belastningen fördelas ojämnt, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).
Rost och röta
Vasabron invigdes år 1878. Den går mellan Riddarhuskajen och Tegelbacken och används av nästan 36 000 personer varje dag. Fordon som väger över 12 ton får inte köra över den drygt 200 meter långa bron.
– När den byggdes förstod man inte riktigt hur den skulle påverkas av vatten och skiftningar i temperatur. Det här är inte konstigt alls egentligen, broar slits.
Vasabron används av 36000 personer varje dag.
Emil Salmaso
Nu är planen att stålrör borras ner i berget under vattnet och ger stöd åt brospannen. Men trots förstärkningarna går bron inte att rädda, enligt trafikkontoret. Den måste helt enkelt bytas ut.
Stålet har många allvarliga skador och bryts hela tiden ner med nya sprickor, skruvbrott och svåra rostangrepp. Pålarna av trä är angripna av röta.
Det visar sig vara omöjligt.
Men det rör sig inte om eftersatt underhåll, enligt Lars Strömgren.
– Man började ju undersöka den redan för 15 år sen. Det är inte helt lätt att renovera en sådan här gjutjärnsbro när den väl börjat rosta.
– Vi har tittat på möjligheten att renovera, men det har visat sig vara omöjligt. Eftersom det är en stålkonstruktion är metallen hårt påverkad av rost.
En likadan
Förstärkningarna är till för att bron inte plötsligt ska stängas av, och ge staden tid att planera. Att byta ut bron skulle som tidigast bli aktuellt 2031, men den kan hålla längre än så.
Skulle den behöva stängas av måste en tillfällig bro på plats. Det hade riskerat att försvåra och fördyra utbytet av Vasabron.
– Vår inställning är helt och hållet att man ersätter bron med en likadan. Men de besluten är inte fattade, säger Lars Strömgren.