Inklämd mellan Gamlestadsvägen och spårvägen ligger Hospitalskyrkogården.
Magnus Johansson
Hospitalskyrkogården
Längs med Gamlestadsvägen ligger Hospitalskyrkogården, även kallad Nylöse hospitalskyrkogård. Den var länge kyrkogård till Göteborgs hospitalsförsamling och användes från cirka 1580 till 1900-talets början. I dag finns bara enstaka gravstenar kvar.
På samma plats i dåtidens Nya Lödöse låg Gråbrödraklostret, som tillhörde franciskanerorden. 1528 beslutade Gustav Vasa att hospitalet, ett sjukhus för spetälska som funnits i Gamla Lödöse sedan 1200-talet, skulle flyttas till klosterbyggnaden.
Hospitalet var ursprungligen ett rent spetälskesjukhus som med tiden omvandlades till ett så kallat Helgeandshus, Helige Andens hus, avsett för vård av fattiga, sjuka, ålderstigna och psykiskt sjuka. Vårdanstalten för de ”vansinniga” och ”bräckliga” flyttades 1872 till Hisingen och fick namnet St Jörgens sjukhus.
En av de sista hospitalsbyggnaderna år 1962. Revs ett år senare. Kvar idag finns bara Hospitalskyrkogården.
Harald Wideen/Public domain
Hospitalsbyggnaderna eldhärjades många gånger, bland annat brände svenskarna själva ner Nya Lödöse år 1612 och 1645 brändes allt av danskarna. I början av 1900-talet byggdes nödbostäder på delar av Hospitalets område. Den sista byggnaden revs 1963. Kvar i dag finns bara Hospitalskyrkogården – skyddad enligt kulturmiljölagen.
Källa: gamlagoteborg.se/wikipedia