Göteborg
Skådespelarna – Sverrir Gudnason, Björn Kjellman, Martin Wallström och Christopher Wagelin – har inte bara repeterat repliker inför pjäsen En runda till som snart sätts upp Stora Teatern i Göteborg.
För att få till den rätta halten promille i scenspråket krävdes fler övningar.
– Vi var tvungna att rent vetenskapligt förstå hur kroppen reagerar vid olika promillehalter. Vi studerade även djur som schimpanser tills vi hittade fyllan, säger Christopher Wagelin.
– Att spela apa eller full är dessutom ett väldigt bra sätt att bli vänner. Det borde alla testa som vill lära känna varandra, flikar Björn Kjellman in.
På fyllan. Sverrir Gudnason, Björn Kjellman, Martin Wallström och Christopher Wagelin spelar fyra lärare som testar att leva med alkohol i blodet dygnet runt.
Pressbilder
Konstant berusning
Precis som Thomas Vinterbergs hyllade film från 2020, bygger pjäsen på en norsk teori om att människan är född med en halv promille för lite i blodet, vilket hämmar kreativiteten.
En grupp krisande gymnasielärare tar filosofin på orden och börjar leva i en konstant berusning.
– De försöker råda bot på någon form av medelålderskris. Många kan nog känna igen sig i känslan, säger Sverrir Gudnason.
Experimentet leder till såväl komiska som rörande insikter om livets möjligheter och begränsningar.
– Det blir mer humor än i filmen men pjäsen är samtidigt mer drabbande, säger Martin Wallström.
"Humor uppstår ihop med publiken. Man gapskrattar inte lika mycket på bio om det inte är en renodlad komedi. Teater däremot är en masspsykos. Det blir roligare, det är roligare.", säger Björn Kjellman.
Pressbild
"Kunde vara i Västlänken"
På scen har de fyra lärarna fått starkare personligheter eftersom övriga karaktärer är bortskalade. Däremot spelar åskådarna en bärande roll.
– Vi jobbar med publiken som de är våra elever, de blir involverade och dras med i förställningen. Det bidrar nog till känslan av att det är så kul både för dom och för oss, säger Björn Kjellman.
Därför är det extra passande att allt utspelar sig i en skolmiljö. Men själva temat och fylletricket skulle anpassas till vilken arbetsplats som helst, menar ensemblen.
– Ja, det kunde lika gärna handla om en grupp tunnelbyggare i Västlänken eller fyra poliser. Många i publiken snuddar nog vid tanken hur experimentet skulle se ut på sin arbetsplats, säger Christopher Wagelin.
Martin Wallström, Björn Kjellman, Christopher Wagelin och Sverrir Gudnason spelar fyra gymnasielärare som utforskar en norsk filosofs teori om att alkohol i blodet kan öka kreativiteten och öppna sinnet.
Pressbild
Filmen prisades och er föreställning har lovordats, vad är tjusningen med En runda till?
– Alla kan inte relatera till Tjechov men alla kan relatera till alkohol. Dricker man inte själv, har man någon i sin familj eller närhet som dricker. Alkohol är förknippat både med total glädje och totala tragedi. Det är ett laddat ämne och det finns ett behov av att kunna skratta åt det.