På flera håll inne på Gröna Lund ser vi fler anställda i nöjesparkens typiska gröna pikétröjor än besökare.
Trots att solen skiner och det är 23 grader ute är "scentorget" nästan lika ensligt som vid en kall septemberdag. Klockan är runt 15.30 och några köer syns inte till överhuvudtaget. Korv- och hamburgerförsäljarna står sysslolösa.
"Mycket mindre folk"
Utanför den avstängda Jetline där dödsolyckan inträffade för 1,5 vecka sedan stöter vi på mamman Kavan Heini från Viksjö i Järfälla. De besöker Grönan varje sommar.
– Det är mycket mindre folk än vanligt härinne. Jag har aldrig sett så lite köer som i dag, säger hon.
Den avstängda bergochdalbanan Jetline.
Malin Lövkvist
Hon och svägerskan Arran Yussf är här med barnen. De har åkt bergochdalbanor hela dagen.
– Det som hände är tragiskt, men min semester har precis börjat och barnen vill ju åka. Vi dubbelkollar så att allting sitter och det känns som att allt är säkrare och tryggare i dag. Personalen verkar mer måna om säkerheten nu. De skulle ju kontrollera allt lite extra läste jag, säger Kavan.
Gröna Lund på nyöppningen, onsdagen 5 juli.
Malin Lövkvist
Barnen har pratat om dödsolyckan
Hennes söner har precis kommit ner för trapporna till en av bergochdalbanorna.
– Vi har åkt nästan allting, säger Honas, 13.
Har ni pratat om dödsolyckan hemma?
– Ja, lite. Men det känns inte så troligt att samma sak sker igen, säger Honas.
Pelo Heini, 13, Honas Kambary,14, Yadi Kambary, 12, och Daniel Kambary, 15, väljer att åka nästan alla bergochdalbanorna på Gröna Lund under onsdagen.
Malin Lövkvist
Agga sitter med sin son på en mur ett stenkast bort. Hon berättar att de var på väg in på Grönan samma dag som dödsolyckan, 25 juni.
– Men vi kom aldrig in, vi fick vända. Sen skedde det som skedde. Mina barn gillar att åka så de hade säkert åkt Jetline bland annat. Det känns ju jätteläskigt och jobbigt, men jag känner samtidigt att de måste ha kollat upp allting tills i dag.
Agga och hennes son skulle egentligen in på Gröna Lund samma dag som dödsolyckan skedde 25 juni, men vände.
Malin Lövkvist
Kände inte till haveriet
Norska kompisarna Mads Herström, 21, och Kristian Pleym, 22, ser smått euforiska ut när de vinglar ut ur bergochdalbanan Monster.
– Oj, den var bra, det var fart i den! Sådant här finns inte hemma, säger Mads.
De har bilat till Stockholm ända från Varangerhalvön högst upp i Norge. Det är första gången de besöker Stockholm.
– Har det skett en dödsolycka här? Va, det har vi inte hört något om överhuvudtaget. Vi visste inte att det varit stängt här.
Norrmännen Mads Herström, 21, och Kristian Pleym, 22, kände inte till dödsolyckan när de besökte Gröna Lund på nyöppningen.
Malin Lövkvist
Utanför entrén träffar Mitt i Max Lagerbäck, tillförordnad informationschef, och Grönans vd Jan Eriksson. Enligt Gröna Lunds hemsida har nöjesparken över 15 000 en vanlig dag under högsäsong.
– Vi kom precis faktiskt över 3 000 åskådare nu, säger Max Lagerbäck, som hävdar att det vanligtvis bara är 8 000 besökare en vanlig dag i juli.
Oavsett om det är 80 procents besökstapp eller drygt 60 procents besökstapp tycks Jan Eriksson uppriktigt glad över att det överhuvudtaget är besökare på nöjesparken under den första riktiga dagen efter nyöppningen.
Förlorade 26 miljoner på stängningen
– Det är härligt att stå här. Det har varit en oerhört märklig vecka. Ingen av oss som jobbar här har varit med om något liknande förut. Att släppa in gäster, höra skratt och musik och att ha attraktionerna igång igen känns fantastiskt.
Gröna Lunds vd Jan Eriksson träffar Mitt i utanför entrén.
Malin Lövkvist
Men hur slår alla färre besökare mot er ekonomi?
– Det vågar jag inte spekulera i nu, det är för tidigt. Vi är glada att gästerna kommit till oss i dag. Det lovar gott för framtiden, säger Jan Eriksson.
Till SVT har Gröna Lunds ägare Parks and resorts vd sagt att man bedömer att man förlorar 26 miljoner kronor på den tillfälliga stängningen efter dödsolyckan. Detta för en redan hårt ekonomiskt ansatt nöjespark. Under drygt 1,5 år stod Grönan helt utan intäkter under pandemin.
Åkattraktionen Vilda Musen under nyöppningen, onsdagen 5 juli.
Malin Lövkvist