70 lekplatser, 15 utomhusgym, 12 hundrastgårdar, 35 spontanidrottsytor och tre naturreservat. Listan på parkytor i stadsdelen är lång. Om två år är planen att staden ska ta över skötseln för allt detta.

Syftet är bland annat att öka kvaliteten på det arbete som utförs och att skapa fler kommunala jobb.

Hassan Jama (V), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, säger att kommunen inte varit nöjd med hur entreprenörerna skött sina uppdrag. Detta har även resulterat i vite för dåligt utförd parkskötsel.

Hassan Jama är ordförande i Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsnämnd.

Hassan Jama är ordförande i Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsnämnd.

Maurius Otterloo

– Kvalitén har varit väsentligt sämre i privat regi. Det kan också bli millimeterskötsel, ser de till exempel skräp på andra sidan gräset som inte ingår i deras uppdrag så rör de det inte, säger han och fortsätter:

– Vi tror att vi kan få högre kvalitet genom att ta över parkskötseln. Vi kan agera snabbare, utan mellanhänder och underleverantörer. Vi får mer kontroll över arbetet och det blir bättre anställningsvillkor och kontinuitet. Vi kan även jobba med bättre klimatsmarta lösningar.

Stor lokal sökes

Nästa år kostar parkskötseln cirka 58 miljoner kronor för stadsdelen, när den fortfarande är på entreprenad. De första åren i kommunal regi väntas bli något dyrare än så. Men Hassan Jama tror att kostnaderna sedan planar ut.

Stadsdelens lekparker, som Dalenparken, ingår i det som parkarbetarna tar hand om.

Stadsdelens lekparker, som Dalenparken, ingår i det som parkarbetarna tar hand om.

Mimmi Epstein

– Initialt blir det dyrare när vi startar upp verksamheten. Vi behöver också köpa utrustning och fordon. Men jag är övertygad om att vi på sikt får en större kontroll över ekonomin och bättre förutsägbarhet när vi har det i vår egen regi, säger han.

För att parkskötseln ska kunna tas över behövs en lokal till alla maskiner, på cirka 1000 kvadratmeter, och personal.

Stadsdelen bedömer att det behövs cirka 14 nya helårstjänster och cirka 16 säsongsanställningar. Ännu är det inte klart om de som i dag är anställda hos olika entreprenörer kommer flytta över till kommunen.

"Ett risktagande"

Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet vill dock att parkskötseln fortsätter att drivas på entreprenad.

– Vi är helt emot detta. Det finns inget som talar för att kvalitén blir bättre för att kommunen tar över. Kostnaderna kommer även öka och detta är knappast stadsdelsnämndens kärnuppdrag. Det är ett risktagande att inskaffa nya maskiner och liknande, säger Peter Backlund (L), 1:e vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Beslutet väntas tas den 24 oktober.