Den 28 maj meddelade Erika Svanström (KD) som knappt suttit i 1,5 år på sin post som ordförande i kultur- och fritidsnämnden att hon avgår.

Ett skäl är att hon har fått nytt jobb för civilministern, som kräver tid.

Ett annat är tonfallet mellan de förtroendevalda i fullmäktige, menar hon.

– Det är inte värt det när tonen är så hård och kantig.

En hård, men rättvis, debatt har hon inget emot.

– Det kan jag ta. Men det är en annan när det angränsar till angrepp på person. Jag har varit i politiken i 23 år. Det är obehagligt, säger hon.

En arbetsmiljöfråga

Förra veckan meddelade Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, att hon avgår i samband med kommunfullmäktige i september. En anledning hon uppgav då var arbetsmiljön i kommunen.

Erika Svanström menar också att det är en arbetsmiljöfråga.

– Det påverkar och nöter på en.

– Jag vill inte belöna den typen av beteende för mycket. Det kostar för mycket för mig.

Hon berättar att sjukdom i familjen också blivit ett skäl. Förra året gick hennes mamma bort och det har blivit många resdagar hem till Luleå.

– Nu har min pappa blivit obotligt sjuk och jag vill ge tillbaka det jag fått, nämligen tid.

Ordförande: Inom lagarnas ramar

En av de ansvariga rollerna i kommunfullmäktige är ordförandeposten som Boris von Uexküll (M) har i Danderyd. Han leder gruppmöten inför större debatter, och liknande, där de pratar om talartid och i vilken ordning debatterna ska hållas.

Han understryker att hans roll handlar om att fullmäktige ska följa lagar och regler. Inte att hålla koll på debattklimatet.

– Så länge det håller sig inom ramar för det kan jag inte säga mycket mer. Det yttersta ansvaret för tonen faller på gruppledarna och deras ledamöter. Annars är det det fria ordet som gäller.

Diskuterar ni tonfallet?

– Nej, det har vi hittills inte gjort. Vi talar om de formella bitarna.

– Om någon skulle yttra sig olämpligt, då kommenterar jag det efter inlägget.

Har du behövt säga till?

– Nej, någon gång har jag sagt att man bör vara försiktig med att kritisera tjänstemännen eftersom de inte har möjlighet att försvara sig i fullmäktige. Ibland påminner jag om att man ska hålla sig till ämnet.

Boris von Uexküll svarar på om de två avgångarna kommer bli ett ämne för diskussion.

– Att politiker avgår med hänvisning till tonen i fullmäktige kan jag mycket väl tänka mig att vi behöver diskutera, säger han.

Oklart vem som tar över

Efter valet 2022 stod det klart att Erika Svanström (KD) skulle ta över rollen i kultur- och fritidsnämnden efter Robert Nibelius (M). Hon har tidigare suttit i opposition i Luleå, varit tjänsteman i riksdagskansliet och suttit i Stockholm stads fullmäktige.

Härnäst meddelas gruppledarna för partierna i Danderyd och en formell ansökan ska skickas in om avsked. Vem som tar över rollen är oklart. Rollen väntas tillfalla en KD-representant.

Erika Svanström behåller sin post som ledamot i kommunfullmäktige.