– Att odla blev lite som plåster på såren när jag fick mitt canceråterfall, ett sätt att distrahera tankarna. Jag har alltid varit förtjust i att odla, men när jag spenderade så mycket tid hemma blev jag nästan manisk med odlingen, säger Ernesto Garcia.

Många som passerar den pampiga uteplatsen stannar till och kollar berättar Ernesto.

Många som passerar den pampiga uteplatsen stannar till och kollar berättar Ernesto.

Privat.

Den lilla trädgården i Sätra har sol hela dagen, vilket gör den till en optimal plats att odla på. Men i lägenheten intill bor inte Ernesto, utan hans syster. Där bodde de tillsammans ett tag till Ernesto hittade ett eget boende – utan balkong.

– Min syster fick ta över lägenheten för några år. Men odlingarna finns kvar och hon hjälper till att vattna och hålla koll på växterna.

Odlingsintresset delar han med sin kollega på förskolan där de arbetar. Och ibland byter de fröer med varandra.

– Jag fick en jättefin röd solros av henne. Jag visste inte att det fanns röda solrosor, och det gjorde uppenbarligen inte mina grannar heller, för det var många som stannade och kollade.

Det händer att Ernesto odlar så mycket blommor och kryddor att han inte vet var han ska göra av allt. Då sätter han upp en skylt med texten "LOPPIS" och låter grannarna handla för 15 kronor styck.

– Det är väldigt uppskattat här i området, många tycker att det är roligare att komma och handla av mig istället för att gå till en vanlig butik.

Och det är inte bara grannarna som uppskattar Ernestos odlingar. Fåglarna äter sig feta på solrosfrön och skatorna på jordgubbar.

– Jag har en solros som är så stor att man knappt kan tro det. Den är nästan 40 centimeter i diameter. Jag tänkte att fåglarna kommer att hålla sig mätta i höst på alla frön, men de har redan ätit upp allt.

Förra året fick Ernesto en solros som var 360 centimeter hög.

Förra året fick Ernesto en solros som var 360 centimeter hög.

Privat.

Ernesto sår frön på våren och odlar utomhus så länge vädret tillåter. Knepet för att lyckas är inte kemikalier, utan kaffesump, ägg- och bananskal.

– Jag torkar kaffesumpen och strör över växterna, och så mixar jag äggskal, det gör att växterna får väldigt starka stjälkar och kan växa sig höga. Förra året fick vi en solros som var 3,60 centimeter hög.