Såklart inte, är det kortfattade svaret.

Bondepraktikans spådom att det kommer en kall vinter när det är rikligt med rönnbär saknar grund.

Framlidne biologen Ulf Sperens gick till botten med frågan för några år sedan och kunde slå fast att det inte finns några samband.

Bären är stora som svarta vinbär på rönnarna vid Kyrkviken.

Bären är stora som svarta vinbär på rönnarna vid Kyrkviken.

Louise Kristoffersson

– Det hade man kanske inte förväntat sig heller. Rönnarna vet ju inte vad det ska bli för vinter, säger Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker. Så om man bara undrar om det blir mycket snö i vinter är det trams. Men han kollade upp det på ett väldigt otramsigt sätt. Han hade bra data.

Att vi har tydliga äppelår, ekollonår och rönnbärsår är obestridligt. För träden och ekosystemet finns en klar poäng med att samma art sätter mycket frö samtidigt.

Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

Annica Roos/Naturhistoriska riksmuseet

– Om alla träd sätter frön samtidigt kan inte insekterna äta upp alla bär. Om det hade varit lika mycket bär varje år hade det kunnat bli precis så många insektskullar som behövs för att äta upp allihopa. Nu kan de inte det.

De år det är mycket bär kan fåglarna i stället kalasa på överskottet.

– Meningen är ju att de ska bli uppätna och att fåglarna bajsar ut dem så att trädet kan få barn och barnbarn när fröna gror. Det kan finnas enstaka rebellträd som sätter många bär när de andra inte gör det. Men de får garanterat dåligt med barn och barnbarn, säger Didrik Vanhoenaker.t

Trastar och talltitor

Däremot kan man förutsäga att fler fåglar kommer att stanna i våra trakter när de har mycket mat över vintern.

– Jag vill slå ett slag för att kolla in rönnarna och se vilka trastar som sitter där i vinter. De vanligaste är koltrastar och björktrastar. Men det kan också sitta ovanliga arter som svarthalsad trast eller till och med bruntrast.

En annan fågel att spana efter är tallbiten.

– Den häckar i norra Sverige men ibland rör den sig söderut och häckar i rönnar. För det mesta syns inga i södra Sverige men i år har det setts en del. Den är jättesnygg, googla på en bild. Nordens papegoja typ!