Nyligen flyttade nya Danderyd deli in i Mörby centrum.
Det är familjen Basha som sedan tidigare driver Ostboden i Saluhallen i Uppsala. Under oktober har makarna Sara Basha och Matasim Basha byggt upp sin lilla butik i gången.
De berättar att de funderade på andra platser, som Täby, men landade till slut här.
– Det är litet och personligt, det gillar vi och passar oss perfekt, säger Sara Basha.
Svenskarna har bra ostkoll
Ostkonassören i familjen, pappa Matasim, har jobbat med ost sedan början på 2000-talet. Han menar att svenskar har ett stort matintresse, därför är ost populärt.
– Svenskarna har bra koll på mat, vin och ost. Systembolaget är ett exempel där vi har allt samlat på en och samma plats. Eftersom vi inte har samma tradition med gårdsbutik, som i Italien, har vi varit tvungna att lära oss. Svenskarna har fått väldigt bra smaklökar av det.
Matasim, Adam, Selma, Sara och Nora öppnar Danderyd deli i Mörby centrum.
Maria Svensson
Deras barn Adam, Nora och Selma hjälper också till.
De har också fått lära sig om allt från mögelkulturer, lagring och att matcha ostar till rätt tillbehör. Adam hjälper ofta till i butiken och har ett eget stort intresse för ostar.
Kan det bli för mycket ost?
– Nej, vi har aldrig tillräckligt med ost hemma för att det ska bli för mycket, säger Adam skämtsamt.
Har fått flytta till torget
Sedan 2020 har Fromageriet haft sin pop-up här.
Som många Danderydsbor har märkt har de fått flytta till Södra torget.
Ola ”Ost-ola” Hedén från Fromageriet berättar att de gärna hade stått kvar inne vid Systembolaget.
– Men tyvärr blev det så.
– Vi tittar uppåt och framåt, vi har under lång tid jobbat upp en kundkrets i Danderyd. Nu har vi vår vagn på torget och hoppas kunna göra lite mer evenemang och hoppas kunna erbjuda våra unika ostar där, säger han.
Ola Hedén, Fromageriet finns också i Mörby centrum.
Fromageriet
Julbordet har förändrats
Det råder med andra ord inte brist på ostexperter i Mörby centrum.
Ola Hedén har mycket att säga om ost – liksom familjen Basha. Gruyere, brie från Frankrike, gårdsostar från Italien och svenskt.
Nu när julen närmar sig börjar också en ny ostperiod. En klassiker då är en bit Stilton och cheddar på bordet, menar Ola.
– Nu vill folk ha många härliga ostar på julbordet. En liten bit av varje. Vi har blivit mer franska i vårt sätt att äta ost, säger han.
Men om du skulle tipsa om EN ost?
– En riktigt bra comté. Den passar till frukost, lunch, på macka, ett glas vin och har de här härliga smakerna av blommor, gräs och natur, säger Ola Hedén.
Tipset: "Hjärnan"
Adam, Nora och Selma vid Danderyd deli får samma fråga.
De tipsar om två ostar: Brie de Melun och La tur. Den sistnämnda verkar vara särskilt populär.
– Man kan äta den på vad som helst, om man är ovan skulle jag rekommendera att testa den, säger Adam.