Varken HagaLyckebyskolan, Brandbergsskolan eller Vikingaskolan gör i dag besök till Haninges skärgård. Det är vanligare att de åker in till stan eller till Rudan.

HagaLyckebyskolan åker ibland till Sandemar på Dalarö, men sällan längre ut än så.

– Det ligger lite offside för oss. Utflykterna är behovsstyrt utifrån vad årskurserna vill göra. Det blir oftare in till stan, och Tekniska museet eller riksdagen, som rent undervisningsmässigt passar bättre, säger rektor Andreas Hass.

Biträdande rektor Annica Linton fyller i:

– Det blir lätt fulla bussar och det händer att resenärer klagar.

De ser ett värde i att erbjudas färdiga paket.

– Det underlättar alltid ur ett tillgänglighetsperspektiv om det finns proffs som kan leda aktiviteter, säger Andreas Hass.

Säkerhetsfråga

Brandbergsskolans rektor Krister Tegnestrand lyfter att säkerhetsläget i samhället gjort att man inte kunnat göra lika mycket utflykter.

Flera uppmärksammade fall i Sverige med olyckor i samband med simning under skoltid har gjort att skolan blivit ännu försiktigare och har högre krav på sig med att göra konsekvensanalyser.

– Skärgården vore fantastiskt att kunna erbjuda, men det är just säkerhetsfrågan som gör att det behövs ännu mer personal. Men jag ser att det finns ett syfte att se både natur och stad, säger Krister Tegnestrand.

Krister Tegnestrand, rektor på Brandbergsskolan.

Krister Tegnestrand, rektor på Brandbergsskolan.

Anna Ludvigsson

Mer personal

Vikingaskolan gör inga skärgårdsbesök, men rektor Petra Ek ser inga hinder så länge det finns tillräckligt med tillgänglig personal.

– Vår skola ligger i ett område där alla kanske inte får ta del av det med sina vårdnadshavare. Om man kan lyfta in sådant som elever kanske inte har möjlighet till hemmavid så är det bra om de kan få möjlighet till det genom skolan, säger hon.