Trebarnsfamiljen Rahmanyar fick nyligen lämna sin bostad i Rudboda eftersom två år hade passerat. Det är den tid som Lidingö stad ansvarar för de flyktingar som tilldelats kommunen.

Men pappan Najibullah Rahmanyar ville inte lämna sitt introduktionsjobb som lärarassistent på Christinaskolan, och barnen trivs med sina klasskamrater.

I dag bor de tillfälligt på Ariston hotell på Stockholms­vägen – något som kostar mellan 535 och 985 kronor per natt, beroende på hur många som bor på hotellet. För att ha råd med det har Najibullah Rahmanyar lånat pengar av en vän.

– Vi försöker nu få hjälp hos socialtjänsten, det tar tid då det är många papper som ska fyllas i, säger han.

”Vi hade inget val”

Familjen bor i ett rum med badrum, och delar kök med de andra hotellgästerna.

– Det är dyrt och trångt, svårt för barnen. Men det är samtidigt tryggt och rent här. Nu hoppas vi på att hitta en mer långsiktig lösning.

– Jag önskar att vi hade hamnat i en annan kommun från början. Vi känner folk som hamnade i andra kommuner, och som har fått längre kontrakt. Vi visste att två år skulle bli tufft, men hade inget val.

Staden: Ingen lätt process

Under två år får kommuner ersättning från Migrationsverket för att bekosta de insatser som ska ingå

i nyanländas etablering, och så länge varar också bostadskontrakten, säger Anna Skagersten, ansvarig för arbetsmarknad och integration

i Lidingö stad.

– Under den tiden har vi handläggare som hjälper till med sjukvårdskontakter, myndighetskontakter, ekonomi och mycket annat. Vi har också en arbetskoordinator som hjälper till att hitta praktik och jobb.

– De nyanlända får även bostadsrådgivning och hjälp att söka bostäder och att ställa sig i köer. Vi som arbetar med nyanlända vet att det inte är en lätt process att komma vidare efter etableringstiden.

Anställning krävs

De som avslutar sin etablering och inte har hittat en bostad kan vända sig till socialtjänsten och få hjälp med ett tillfälligt boende.

I år tar Lidingö emot totalt 79 personer, dels kvotflyktingar, dels flyktingar från Ukraina.

– När jag började jobba tog Lidingö emot ett par hundra personer om året. De som får uppehållstillstånd i Sverige i dag är ofta personer som behöver mycket stöd, och frågan om bostäder är jättesvår. I dag får man ju inte ett bostadskontrakt om man inte har en anställning till exempel.

Familjen vi pratat med önskar att de hamnat någon annanstans än på Lidingö.

– Bostadssituationen ser olika ut i landets kommuner, förr eller senare hamnar alla i samma situation. Knappt någon kommun erbjuder tillsvidarekontrakt. Visst finns det skillnader, men det omfattande stöd man får under två år på Lidingö får man inte i alla kommuner.

 Tabasum, Tamana och Omar bor på hotell med sina föräldrar tills de hittat en lösning.

Tabasum, Tamana och Omar bor på hotell med sina föräldrar tills de hittat en lösning.

Privat