Andelen sundbybergare som känner sig otrygga ute om kvällarna har minskat. I fjol var siffran 28 procent, i år 26. Och jämfört med år 2020 har andelen minskat med sju procentenheter.

Med det närmar sig Sundbyberg sin granne Solna. Där är motsvarande siffra 22 procent, samma som för fyra år sedan men fyra procentenheter lägre än i fjol.

Utvecklingen är positiv, säger Johanna Lehnberg som är kommunpolis i Sundbyberg.

– Men med det sagt finns det fortfarande delar vi ser att vi absolut måste fortsätta jobba på.

Johanna Lehnberg, kommunpolis i Sundbyberg.

Johanna Lehnberg, kommunpolis i Sundbyberg.

Stefan Källstigen

Hon tänker bland annat på oron för att bli hotad, ofredad eller utsatt för våld i samband med sportvenemang eller restaurangbesök. Andelen som känner så har ökat i både Solna och Sundbyberg.

Det kan ha att göra med massor av saker, säger Daniel Godman, kommunpolis i Solna.

– Kanske är det en ökad rädsla för någon form av angrepp vid publikevenemang. Det är av stort intresse för polisen att titta på.

Visar sig i områdena

Solna och Sundbyberg ingår i samma lokalpolisområde. Båda kommunerna har stadsdelar som finns med på polisens lista över utsatta områden: Hagalund och Rissne/Hallonbergen, där otryggheten och oron sticker ut som förhållandevis hög på flera punkter.

Hallonbergen centrum är en av de platser där polisen försöker visa upp sig, enligt kommunpolis Johanna Lehnberg.

Hallonbergen centrum är en av de platser där polisen försöker visa upp sig, enligt kommunpolis Johanna Lehnberg.

Alexander Kuronen

Att den generella otryggheten har minskat är ändå ett kvitto på att polisen gör rätt saker, hoppas Johanna Lehnberg. I deras verktygslåda finns bland annat samverkan med kommunen och andra aktörer, trygghetsvandringar samt åtgärder som ska göra utemiljöerna trevligare.

– Sedan har vi haft mycket av våra resurser synliga. Vi ser till att vara på plats, prata med näringsidkare och så vidare, säger Johanna Lehnberg.

Mätningen visar att allt fler Solna- och Sundbybergsbor tycker att polisen bryr sig om problemen som finns i ens område.

– Det är vi glada för och visar att vi någonstans ligger rätt i vårt sätt att arbeta, säger Johanna Lehnberg.