Hägersten-Älvsjö
Det grönblå styret satsade stort på mobila ordningsvakter i Stockholm. På kort tid ökades antalet från en handfull till 180, som patrullerade i stadsdelarna för att öka tryggheten.
Den nya, rödgröna majoriteten gör tvärtom. Budgeten för de mobila ordningsvakterna har minskat från 106 miljoner till 30 miljoner kronor per år. Sedan årsskiftet har 100 vakter försvunnit och 27 patruller har blivit 6, som åker runt i hela staden.
I stället fördelas 131 miljoner kronor till stadsdelsnämnderna, för trygghetssatsningar. Det är rätt väg att gå, tycker Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.
– Det gör att vi själva kan bestämma vad pengarna ska gå till, utifrån vad de gör mest lokal nytta. Nu kan vi prioritera förebyggande insatser ännu mer än förut, säger Sara Grolander.
Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.
Hans Alm
Lång lista på åtgärder
Stadsdelsförvaltningen har arbetat fram en lista över de förebyggande insatser man nu ska förstärka (se faktaruta). Där ingår allt från ökade öppettider på mötesplatser för unga till ökad närvaro av socialtjänsten i skolan.
– Generellt har vi lyft fram insatser för unga, både att förebygga att unga far illa av olika anledningar och för att hjälpa dem som hamnat i kriminalitet. Det är bra för den enskilde och för allas trygghet, säger Sara Grolander.
De mobila ordningsvakter som finns kvar är viktiga för tryggheten, betonar hon. Men stadsdelsnämnden kommer inte att ta av pengarna för att anlita fler ordningsvakter, något man har möjlighet till.
"Taskig tajming"
Det är synd, tycker Johan Nilsson, moderat och vice ordförande i stadsdelsnämnden.
– De förebyggande insatser man tänker göra är jättebra, men de kanske inte får effekt förrän om 3, 5 eller 10 år. Under den tiden behövs ordningsvakterna. Stadsdelsnämnden borde anlita åtminstone några egna vakter, säger han.
Johan Nilsson tycker att det var "taskig tajming" att dra ner på de mobila ordningsvakterna under en period när en våg av allvarlig brottslighet gör att många känner sig otrygga.
Johan Nilsson (M), vice ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.
Björn Dalin
I den egna stadsdelen är han orolig över effekten i de områden där det är stökigt ibland – Västertorp, Fruängen, Liljeholmen och Älvsjö/Solberga. Det är också där de mobila ordningsvakterna får patrullera, men nu har de inte tid att vara där lika ofta som förut.
– Jag hoppas verkligen att de har tid att patrullera Älvsjö/Solberga, där det ju varit skjutningar och där droger säljs. Det är inte en uppgift för ordningsvakter att ta hand om tung kriminalitet men de skapar trygghet när de är på plats, säger Johan Nilsson.
Polisen är kritisk
Även lokalpolisen är kritisk till att ordningsvakterna blivit färre. Christoffer Peyre, kommunpolis vid Skärholmspolisen berättar att polisens lägesbild av olika platser försämrats.
– Ordningsvakterna bidrog med viktig lägesinformation och information om individer. Det har nästan helt upphört. Det gör att vi inte har lika bra koll på hur det ser ut i områdena, säger han.
Lokalpolisen kunde också komma överens med ordningsvakterna om att de skulle vara vid till exempel Trekanten där missbrukare brukar vistas, medan polisen var upptagen i ett något mer utsatt område. Det samarbetet finns inte längre.
– Det vore bra om man gör en trygghetsmätning för att utvärdera effekten av den här förändringen, tycker Christoffer Peyre.
Prioriterar det förebyggande
Den tidigare blågröna majoritetens satsning på mobila ordningsvakter var ett sätt att kompensera för bristen på poliser. Vakterna har dock varken polisens utbildning eller befogenheter. Moderaten Johan Nilsson och miljöpartisten Sara Grolander är överens om att det bästa vore fler poliser – men råder inte över det.
– Ordningsvakter kan inte ersätta poliser. Politik handlar om att prioritera. Vi tar ansvar genom att prioritera det förebyggande, säger Sara Grolander.