– Vaxholm är ett bra exempel på en kommun med omställningsbehov, säger Madeleine Holm som arbetar med ekonomisk analys på SKR, Sveriges kommuner och regioner.
– Antalet barn minskar i alla kommuner i hela landet och den kommun som sticker ut i Stockholm är Vaxholm, säger hon.
Madeleine Holm arbetar med ekonomisk analys på SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).
Pressbild
Enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s, nya prognos från i våras kommer barn i åldersgruppen 1-5-år i Vaxholm att minska med 18% de närmaste fem åren, vilket är mest i regionen.
Trend i hela Norden
Samtidigt är Vaxholm också den kommun i Stockholm där andelen invånare i åldern 80+ ökar allra mest under samma period – med hela 59 procent.
Vaxholms befolkning 2014 och 2023. (Källa SCB)
Mitt i
– Det är inget unikt för Sverige att man skaffar färre barn och senare i åldern eller inte skaffar barn alls, utan vi ser samma utveckling hos våra nordiska grannar.
Mitt i har även tittat på hur åldersfördelningen såg ut i Österåker och Vaxholm förra året, 2023 och jämfört den med siffror tio år tidigare. Uppställningen visar tydligt trenden mot fler medelålders och äldre invånare i bägge kommunerna, även om Österåker skiljer sig från Vaxholm genom att antalet barn också ökat.
– En anpassning kommer att behöva göras i många kommuner, säger Madeleine Holm.
Hur ska ni lösa detta?
– Det kommer att bli en omfördelning, säger Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm och berättar att kommunens medel successivt kommer att flyttas från barn och ungdom till äldreomsorgen då budgeten inom dessa områden är volymbaserad.
– I takt med att antalet äldre ökar och vi får färre barn kommer det per automatik att bli ett skifte mellan dessa två stora budgetområden.
Nytt särskilt boende
Hon berättar också att Vaxholms stad arbetar aktivt med att kartlägga sina äldres behov och jobbar förebyggande så att fler äldre ska kunna bo kvar hemma och klara sig själva eller med hemtjänst.
Dessutom har man beslutat att ta fram en äldrevision som så småningom ska leda till en handlingsplan.
– Vi ska även starta ett nytt särskilt boende på Norrberget (troligen klart vid årsskiftet 2026-27, reds anm).
– Vi kommer att behöva betydligt fler platser och kan även behöva utöka hemtjänsten.
Kan det bli aktuellt att flytta personal som arbetar med barn och unga till äldreomsorgen?
– Ja, om intresset finns, men det är en fråga för HR (läs: personalavdelningen). Men jag ser inte framför mig att det ska bli uppsägningar och omplaceringar på grund av detta.
Optimistiskt i Österåker
Även i Österåker blir det på sikt färre barn och fler äldre. Enligt kommunstyrelsens ordförande Michela Fletcher (M) är det ingen nyhet utan något kommunen har med i sina prognoser.
”Klart en utmaning inte bara för oss som kommun utan för hela landet” skriver hon och berättar kommunen anpassar sin kärnverksamhet.
”...Dvs byggnation av förskolor och skolor sker inte i samma takt som för 10-15 år sedan. I takt med att vi blir allt fler 80+ anpassas även kommunens kärnuppdrag efter det faktumet”.
”Vi uppdaterar ständigt våra prognoser för att hålla jämna steg med kommunens utveckling av invånare genom våra månadsuppföljningar, långsiktiga ekonomiska plan som aktualiseras vartannat år”.
Österåkers befolkning 2014 och 2023. (Källa: SCB)
Mitt i
Enligt SCB:s prognos väntas befolkningstalen i nästan hälften av landets kommuner minska till och med 2029, enligt SKR främst beroende på det låga barnafödandet och liten invandring. När det gäller barnen kommer det, enligt SKR, att leda till att tusentals förskolor kommer att få lägga ned.
Michela Fletcher (M) är ändå optimistisk eftersom Österåker ”trots allt är en inflyttningskommun om än inte i lika stor omfattning som tidigare år” skriver hon.
˝Givetvis spelar även ränteläget roll för flyttkedjorna˝.
Enkät:
Märker du att det blir fler äldre i Vaxholm?
Astrid Avén, 18 år, Skarpö.
Stefan Källstigen
Astrid Avén, 18 år, Skarpö:
– Ärligt talat vet jag inte, jag brukar inte vara i Vaxholm så mycket och jag har ännu mindre koll på om det är för få unga. Men jag har har jobbat i hemtjänsten. Då jag har tagit hand om äldre.
Inger Jarbeck, 75 år, Vaxö.
Stefan Källstigen
Inger Jarbeck, 75 år, Vaxö:
– Ja, det tror jag. I alla fall här i Vaxholms innerstad. Det är svårt att svara på om det är för få unga. På Resarö och Kullön kanske det är mer barnfamiljer.
Sofia Saglind, 41, Vaxö, med barnen Leo, 7 år och Mila 4.
Stefan Källstigen
Sofia Saglind, 41, Vaxö, med barnen Leo, 7 år och Mila 4:
– Ja, jättemycket. Jag ser det på att de som köper bostad där vi bor är äldre. De har pengar och konkurrerar ut barnfamiljer. Det är underbart med alla åldrar, men fler barnfamiljer gör ju att det lever mer.