Onsdagskväll i Västboda fritidsgård. 14-åringarna Edwin Ödeen och Viktor Brännström har just kommit hit, och kortleken är redan framme. De spelar vändtia med fritidsledaren Erik Bjertsjö.
– Det är därför vi kommer hit – för att spela kort, pingis, Fifa och biljard. Och för att fina, sköna Erik jobbar här. Han är bra på att dansa och showa och på att spela fotboll, säger Viktor och ger sin fritidsledare en lite bufflig, men vänskaplig kram.
Erik Bjertsjö skiner upp. I elva år har han jobbat som här, och kontakten med ungdomarna är det bästa.
– Och att få leka! Det är en viktig del av glädjen med att vara fritidsledare, säger han.
Fritidsledaren Erik Bjertsjö spelar vändtia med Edwin Ödeen och Viktor Brännström. 14-åringarna bor nära Västboda fritidsgård och går ofta hit. Foto: Pekka Pääkkö
Pekka Pääkkö
Stämningen är lugn i den lilla fritidsgården. I höstas var däremot oron stark, hos personalen. Då presenterade stadsdelsförvaltningen ett besparingsförslag som bland annat innebar att Västboda fritidsgård skulle läggas ner.
– Det kom som en chock. Den här gården behövs. Vi har många stadiga besökare som har Västboda som sin hemmagård. Ungdomar i den här åldern är rätt så stationära, så det är inte säkert att de skulle åka till andra fritidsgårdar. Västboda är också liten och lugn, och det passar många bättre än de större fritidsgårdarna, säger Erik Bjertsjö.
Fritidsgårdar läggs ner i länet
Fritidsgårdar är ingen lagstadgad verksamhet för kommunerna. Därför kan de hamna i riskzonen när budgetar bantas och lågkonjunkturen står för dörren. Men Mitt i:s kartläggning visar att de allra flesta kommuner i Stockholms län i dagsläget inte drar ner på fritidsgårdarna. Undantag finns – i Haninge läggs fyra fritidsgårdar stegvis ner, i Danderyd lades en ner i höstas och i Värmdö stängde ungkulturhuset Gurraberg i somras.
Det blev stora protester i alla tre kommunerna, men nedläggningarna klubbades ändå.
Så blev det inte i Farsta, som Mitt i tidigare har berättat. I stället fick Farstaborna ett kvitto på att protester kan löna sig. Stadsdelsnämndens politiker tog intryck av deras demonstrationer och namninsamlingar, och röstade ner förslaget i december.
Minskade öppettider
Däremot sköt de inte till mer pengar. För att klara den tajta budgeten får därför fritidsgårdarna i Farsta minskade öppettider. Tanken är bland annat att fritidsgårdarna Västboda (i centrala Farsta) och Morris (i Hökarängen) ska dela personal och öppettider i ännu högre grad.
– Det var skönt för oss att känna människornas stöd, och helt rätt av politikerna att lyssna på befolkningen. Vi kommer att göra något bra av det här och har redan ett bra samarbete med Morris, säger Erik Bjertsjö.
Erik Bjertsjö kollar in Edwin Ödeens spel. ”Biljard är bland det roligaste här”, tycker Edwin. Foto: Pekka Pääkkö
Pekka Pääkkö
Efter kortspelet kör han och Edwin Ödeen en biljardmatch medan kollegan Emelie Malmqvist spelar fotboll med ett par killar i salen intill.
– Till fritidsgården är det gratis att komma. Här kan alla vara med och få en meningsfull fritid. Det är jätteviktigt. Alla unga har inte råd att åka in till stan eller vara med på dyra aktiviteter, säger hon.