Våren 1957 flyttade de första familjerna in på Filipstadsbacken 36. Det var det första huset som stod klart i ABC-förorten Farsta (ABC stod för Arbete, Boende, Centrum).
Att det var just här det moderna Farsta föddes berodde på närheten till Nynäsbanan och stationen Södertörns villastad.
Numera heter stationen Farsta strand. Och läget nära kollektivtrafik är åter ett av skälen till att det ska byggas bostäder.
710 lägenheter varav cirka 470 hyresrätter ingår i det planförslag som sedan förra veckan är ute på samråd. Det är uppdelat på tre delområden: längs Brattforsgatan och pendelspåren, i backen utmed Filipstadsbacken samt uppe på berget, innanför ringen av gamla höghus.
En av de första familjerna på väg att flytta in på Filipstadsbacken, i maj 1957.
Herman Ronninger
Från 5 till 13 våningar
Höjden på de nya husen föreslås bli mellan fem och tretton våningar. De lägre planeras vid Brattforsgatan och de högre uppe på berget.
Vid den västra entrén till pendeltågsstationen föreslås ett nytt torg med lokaler för centrumverksamhet. Centrumlokaler planeras även vid korsningen Filipstadsbacken/Mårbackagatan.
Ny bebyggelse finns också inritad i utkanten av parken Klippbacken. Samtidigt, skriver stadsbyggnadskontoret, ska parken rustas upp med planteringar, lekytor och fler funktioner jämfört med i dag.
Nya hyresrätter på Brattforsgatan ingår också i planförslaget.
White arkitekter
”Som en stor käftsmäll”
Redan när start-pm publicerades 2022 höjde boende på Filipstadsbacken rösten i protest. En av dem som vill slå vakt om områdets natur är Elizabeth Englund som flyttade in som barn 1957, och sedan flyttade tillbaka 2012.
– Det känns som en enda stor käftsmäll. Den här marken de vill bebygga, det är vår innergård. Det var helt magiskt som barn att leka i skogen och klättra i berget. Det pågår ett generationsskifte nu, det finns många barn här, säger hon.
Hon är orolig för stök under byggprocessen och för insyn när de nya husen, fyra våningar högre än de befintliga, står klara.
Lars Bäck, tidigare V-politiker i Farsta stadsdelsnämnd och numera pensionär, sitter som ordförande för en av tre bostadsrättsföreningar på Filipstadssbacken.
– Vi har följt det här ärendet och vi kommer att skriva ett gemensamt yttrande och genomföra en namninsamling, säger han.
Bilden visar förslaget på 13 våningar höga punkthus på naturmark innanför de gamla husen på Filipstadsbacken.
Kod arkitekter