Göteborg

På en presskonferens med socialminister Jakob Forssmed, KD, och FHM presenterades de nya råden om skärmtid, som är tänkta som ett stöd till både barnen och de vuxna.

– Vi har en sömnkris i Sverige, öppnade ministern. Över hälften sover för lite. Många går upp på nätterna och kollar sina notiser.

Det generella rådet är att lämna enheter som mobil och surfplatta utanför sovrummet och att inte använda dem alls 30–60 minuter innan man ska sova.

”Sjung en sång”

FHM tipsade också om vad barn och föräldrar kan göra i stället för att kolla på en skärm innan läggdags.

– För små barn kan det ju till exempel vara att läsa en saga eller sjunga en sång, säger utredaren Helena Frielingsdorf.

”Måste ta ansvar”

Även föräldrar och vuxna rekommenderas att tänka över sin skärmtid. Dels eftersom man är en förebild för barnen, dels eftersom det kan förstöra samspelet med framför allt mindre barn.

Därför är det bra att berätta vad man gör, som att skicka sms till mormor eller köpa en bussbiljett.

Som bekant är apparna och plattformar utformade för att vi ska fortsätta använda dem så mycket som möjligt.

– Algoritmerna styr användarna mot grövre innehåll och det är tydligt att företagen inte tar sitt ansvar, sa Jakob Forssmed som ville ge techbolagen ”skarpa uppmaningar” att ta sitt ansvar. Vi har låtit techbolagen tjäna miljarder på en utveckling som verkligen inte gynnar de unga. 

Han fick frågor av om hur bolagen frivilligt ska vilja gå med på det och hänvisade till samarbete om lagstiftning på europeisk nivå.