En Upplands-Brobo har vänt sig till allmänna reklamationsnämnden, ARN, efter att inte ha fått sitt beställda Melanotan levererat. Preparetet kallas ”barbiedrogen" och ska göra användaren mer solbränd, smal och ge ökad sexlust.

All tillverkning och försäljning av Melanotan är olagligt i Sverige, däremot är det lagligt att köpa preparatet.

Enligt anmälan till ARN har polisen beslagtagit försändelsen från Upplands-Brobon vid två tillfällen. Nu hoppas hen att leverantören ska pröva att skicka ut en tredje försändelse alternativt ge pengarna tillbaka.

Martin Burman, tillsynsutredare, Läkemedelsverket.

Martin Burman, tillsynsutredare, Läkemedelsverket.

Magnus Aronson

Varnar för produkten

Läkemedelsverket varnar för produkten eftersom det inte är ett godkänt läkemedel. Den är inte kontrollerad och man vet inte vilka hälsorisker eller biverkningar den kan ge.

Det finns inga exakta siffror för hur många som använder Melanotan i Sverige i och med att det inte är godkänt.

– Sedan förra året har polisen rätt att öppna postförsändelser med misstänkt narkotika i. Då är ett ganska vanligt bifynd potensläkemedel och Melanotan, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket.

Trots att försäljningen alltså är olaglig används till synes seriösa hemsidor och det finns möjlighet att betygsätta företag hos Trustpilot samt betala med exempelvis swish.

Martin Burman menar att det är ett problem att handeln kan vara så öppen på nätet.

– Då tror konsumenter att det är ett legitimt bolag. Men man handlar av brottslingar som utnyttjar de legitima systemen som finns på nätet.