Aaliyah, 6, kramar om sin pappa Ahmed Mohamed, 42. Hon har levt en tredjedel av sitt liv i ett utsatt område.
– Det var lite skjutningar i början och de mördade ju en kille här i centrum. Sedan har det lugnat ner sig. När någon blir skjuten blir jag ju orolig, men den senaste tiden har det inte hänt något och då är vi inte oroliga, säger Ahmed Mohamed.
”Folk är glada”
Han har bott i Fisksätra sedan 1997 och trivs.
– Jag tycker att allt är bra i Fisksätra. Folk är glada – man känner varandra. Och vi har två mataffärer som konkurrerar så maten är billig.
Den 9 februari förra året sköts en 19-årig man ihjäl med en omgjord tårgaspistol vid kundvagnsskjulet utanför Fisksätra centrum.
Bygger på mordplatsen
En 18-åring dömdes för mord till fängelse i sex år och två månader, och sex jämnåriga personer dömdes för misshandel och ofredande till skyddstillsyn, ungdomsvård respektive böter.
Nu har kundvagnsskjulet monterats ner och parkeringen förvandlats till byggarbetsplats.
– Även kriminella blir störda av byggarbetsplatser. Områden där de har varit tidigare har blivit lite tryggare tack vare att det börjat byggas, säger kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L), ordförande i kommunstyrelsens trygghetsutskott.
Hon får delvis medhåll av Nackas kommunpolis Anna Karlsson.
– Fisksätra centrum har blivit en byggarbetsplats vilket förändrar läget och förflyttar problematiken, säger hon.
”Sett dem i garaget”
”Det hänger inte lika många ungdomar i centrum längre men min man har sett dem i garaget”, säger Ewa Sankowska, 53.
Pekka Pääkkö
Ewa Sankowska, 53, går över Fisksätra torg. Hon håller med om att här har blivit lugnare sedan Fisksätra utsågs till utsatt område.
– Polisen är här oftare och för tre månader sedan fick jag en blipp till porten så att bara människor som bor i huset kommer in. Det hänger inte lika många ungdomar i centrum längre men min man har sett dem i garaget.
Den 14 oktober 2021 pekade polisens nationella operativa avdelning, NOA, för första gången ut Fisksätra som ett utsatt område. Med en öppen droghandel kring centrum och en plats där kriminella har stor inverkan på lokalsamhället.
– Det sa bara: ”Pang!” Vi i kommunledningen hade inte en susning. Vi fick reda på det via media, säger Gunilla Grudevall-Steen (L).
”Lätt att stämpla”
”Här var skjutningar för några år sedan men i dagsläget har jag inte hört något”‚ säger Carl Åke Gerdén, 77.
Pekka Pääkkö
Carl Åke Gerdén, 77, som har bott i Fisksätra i 25 år, blev också förvånad.
– Jag har bott här i 23 år och tycker att det är relativt lugnt. Här var skjutningar för några år sedan men i dagsläget har jag inte hört något. Det är kulturfestival, karnevaler och fest i Braxenparken – folk trivs.
Marco Vidal, 65, berättar att han blev upprörd.
– Det är så orättvist! Det är så lätt att stämpla förorten. Ungdomarna har ingenstans att ta vägen. Men här är ganska lugnt – lugnare än många andra områden. Jag har kompisar som bor ute i Saltis. Där händer också saker, men det är ingenting som skrivs om i tidningen.
”Inte accepterat”
”Från min lägenhet ser jag några få stökgökar som förstör ryktet för Fisksätra”‚ säger Mirwais Mumand, 46.
Pekka Pääkkö
För ett år sedan flyttade Mirwais Mumand, 46, från Jarlaberg till Fisksätra. Han är med i den muslimska föreningen och uppskattar närheten till moskén.
– Fisksätra är ett väldigt socialt område och ganska trivsamt. Men från min lägenhet ser jag några få stökgökar som förstör ryktet för Fisksätra. Det går inte att nå fram till dem med budskapet: ”Det ni håller på med leder rakt ner till helvetet.” Tyvärr!
Han ser polisen komma till Fisksätra torg varje dag.
– De tar de unga och går hem med dem till deras föräldrar. Men fråga föräldrarna vad de kan göra egentligen. Vill ni ta barnen så se till att de får en hårdare behandling – för de har inte accepterat det här samhället.
Han flydde till Sverige från Afghanistan och fasar över den spirande våldsvågen här.
– Vi har lämnat allt bakom oss som inte var rätt. Låt oss leva här i fred och låt oss dö här i fred.