Det nya orgeln finns med på några hörn när Svenska kyrkan i Skarpnäck novembersatsar på konsertserien Atmospheres. Under tre fredagar bjuder kyrkan in artister från Stockholms underground- och konstmusikscen.
– Vi vill bredda vårt kulturutbud i församlingen och ge plats för olika musikstilar och artister med ett smalare anslag, säger församlingens kantor och musiker Valerie Bjelkeborn.
Valerie Bjelkeborn kommer att använda sig av både orgel, piano, röst och elektronik under sin konsert.
Alice Braun
Inget Gyllene Tider
Konsertserien i Markuskyrkan i Björkhagen blir ett inslag som folk kanske inte förväntar sig i en kyrka. Men helt nytt är det inte. Och enligt Valerie Bjelkeborn är musiken inte svår och otillgänglig även om den kanske inte stryker medhårs med vanliga verser och refränger.
Idéen föddes i samband med att, nyligen avlidna, fotografen och Blåsutbon Elisabeth Ohlson visade bilder i Markuskyrkan.
– Man kan säga att idén föddes i samband med att jag spelade musik till visningen av fotoutställningen Dödsriket för några år sedan. Det togs väl emot av församlingen, säger Valerie Bjelkeborn som också nämner att kyrkan haft liknande inslag vid allhelgona tidigare år.
Enligt kyrkan handlar Atmospheres om musik "som söker sig inåt, som utforskar minnen, känslor, närvaro eller ljuden i sig själva."
Gästartister sista kvällen
Den 8 november kommer exempelvis Marika Markström som nyligen tog examen i elektroakustisk komposition vid Kungliga Musikhögskolan. Samma kväll kommer duon Hara Alonso och Ellen Söderhult. Akustiska instrument som piano, orgel, fiol och gitarr blandas med elektroniska inslag och datorgenererade ljud.
Konsertseriens sista kväll är det Valerie Bjelkeborn som står för tonerna. Då väntar musik för både orgel, piano, röst och elektronik. Men också gästartister.
– Konserterna ger folk möjlighet att möta ny musik. Först kan musiken ge lite motstånd, men i slutändan upplever jag att det tagits otroligt väl emot av besökarna. Det ska bli spännande.
Nu är miljonbygget i Markuskyrkan invigt
Det gamla orgelhuset ritad av hyllade arkitekten Sigurd Lewerentz drog sin sista suck i april förra året.
Nu har Skarpnäcks församling invigt en länge efterlängtad ny orgel.
Det gamla orgelhuset ritat av Sigurd Lewerentz, som också ritat kyrkan, monterades varsamt ned förra året. Därpå tog arbetet med att bygga en ny orgel vid.
Här monteras den gamla orgeln ned.
Alice Braun
Den gamla orgeln hade bedömts som uttjänt, men heller inte särskilt funktionell eftersom organisten suttit isolerad utan bra kontakt med präst, kör och andra musiker.
– Den har alltid varit usel som musikinstrument, sa försteorganisten Åsa Schmidt med ord och inga visor inför nedmonteringen förra året.
Orgeln invigdes på en välbesökt mässa i söndags med Markuskyrkans Kammarkör och Vox marci.
Berith Elvhult
När musikerna då för Mitt i berättade om problemen med Lewerentz-orgeln nämndes bland annat hur piporna byggts för tätt vilket påverkade både klang, intonation och ibland hände det att två pipor oavsiktligt ljöd samtidigt. Musikern vid orgeln riskerade också tinnitus berättade de.
Budget: 7,5 miljoner kronor
Det nya bygget som ner på detaljnivå godkänts av länsstyrelsen tog sin tid att bygga. Men i söndags invigdes den nya orgeln på en välbesökt mässa och senare med en orgelkonsert.
– Nu finns ett fast bord, men också ett flyttbart orgelbord som placeras efter önskemål, förklarar Berith Elvhult.
Det nya orgelhuset med tillhörande fast orgelbord. Den nya orgeln har också ett flyttbart bord.
Jonas Petersen
Budgeten för den nya orgeln låg enligt uppgift från 2023 på 7,5 miljoner kronor och betalas av under 50 år.
Församlingen om den nya orgeln
Orgeln är tillverkad på Bergenblad & Jonssons Orgelbyggeri i Nye utanför Vetlanda.
Åkerman & Lund Orgelbyggeri har ansvarat för disposition, klanglig gestaltning och kombinationssystem.
Den nya orgeln har 33 stämmor fördelade på huvudverk, svällverk, soloverk och pedalverk.
Orgeln är i huvudsak ritad av arkitekten Ulf Oldaeus med inspiration från Lewerentz gamla orgel.
Hans arbete har färdigställts av arkitekten Sven Nyström
Källa: Skarpnäcks församling
Förste organisten Åsa Schmidt ser ut att gilla det flyttbara orgelbordet som innebär ett lyft jämfört med den gamla orgeln.
Berith Elvhult