Genom projektet ”Boendekedjan för äldre” – där staden tittat på boendeformer för äldre – skickade staden för några år sedan ut frågor till Lidingös seniorer.

– Det var många som uppgav att de ville bo kvar hemma så länge som möjligt, säger Stefan Heinebäck, chef vid omsorgs- och socialförvaltningen.

Staden har gjort en plan med olika förebyggande insatser

Poppis

En av de aktiviteter som organiseras för att stötta öbor som vill bo hemma är gymnastikgrupper som hålls av frivilliga, bland annat på seniorboendet Tor.

– De är väldigt populära. Sedan har vi vårt livsstilsprogram ”Träna hjärna” som är kopplat till en rad olika aktiviteter.

Där ingår även seminarier med sex föreläsningar kopplade till träning och hälsosam kost.

Laga mat

– Sedan har vi en matlagningsgrupp för män. Och i Baggeby har vi skapat en lägenhet vi kallar ”smart bostad”, där vi samlat teknik som kan underlätta vardagen. Det blir lättare att se om en robotdammsugare funkar hemma hos mig i den bostaden än när den ligger på en butikshylla.

Staden erbjuder en digital coach som hjälper äldre att använda teknik.

Digital teknik

– Coachen jobbar digitalt med individer och grupper. Det går även att få rådgivning på telefon.

Staden satsar också på att dela ut broddar när det blir vinter, och lyfter dessutom arbetet mot ofrivillig ensamhet som betydelsefullt.

– Där jobbar vi ihop med civilsamhället och andra för att fånga upp dem som vill träffa folk.

– Så vi jobbar på en rad olika sätt med ett systematiskt arbete för att stötta de som tryggt vill bo kvar hemma. Men de som har behov av plats på ett vård- och omsorgsboende ska självklart få det. Rätt stöd i rätt tid gäller.