Stockholmsenkäten genomförs vartannat år av kommunerna i Stockholms län bland elever i årskurs 9 i grundskolan och år 2 i gymnasiet.

Enkäten tar upp frågor om psykisk hälsa, relation till föräldrar, skolsituation, spel, brottslighet och nyttjande av alkohol, tobak och narkotika. I år har 1 743 Sollentunaungdomar besvarat den.

"Ovärderlig förståelse"

Syftet med enkäten är att bevaka förändringar och tendenser för att kunna prioritera rätt förebyggande insatser.

– Resultatet ger oss politiker en ovärderlig förståelse för ungas utveckling och livsmönster över tid. Enkäten belyser trender och mönster i ungdomars vanor och livssituationer, vilket ger oss viktig kunskap som är avgörande när det gäller att genomföra riktade insatser, säger Rebecca Nordin Vainio (M), ordförande i socialnämnden i Sollentuna.

Årets enkät visar att alkoholkonsumtionen hos ungdomar i Sollentuna har ökat något sedan 2022. Det syns framför allt bland pojkar i årskurs 2 på gymnasiet där 60 procent svarade att de varit berusade det senaste året, jämfört med 53 procent för två år sedan.

Över längre tid har dock alkoholkonsumtionen minskat för både pojkar och flickor i såväl 9:an som 2:an.

Färre röker

Det samma gäller rökning och snusande, med undantag för vitt snus som har ökad något i årskurs 9.

En vanlig uppfattning är att alkoholkonsumtionen har bytts ut mot cannabisrökning, men inga sådana tecken finns i Sollentuna.

Droganvändningen bland Sollentunas unga ligger på liknande nivå som i tidigare mätningar. 8 procent av eleverna i årskurs 9 och 18 procent av eleverna som går år 2 på gymnasiet uppger att de någon gång har provat droger.

Fler spelar om pengar

En ökning från föregående mätning syns däremot när det gäller andelen unga som spelar om pengar.

För flickor ligger siffran på en låg nivå där 3 procent av flickorna i årskurs 9 och 5 procent av flickorna som går år 2 på gymnasiet någon gång har spelat om pengar.

Men bland pojkar finns en tydlig ökning. 29 procent av pojkarna i årskurs 9 i grundskolan och 43 procent av pojkarna som går år 2 på gymnasiet uppger att de har spelat om pengar de senaste tolv månaderna. Det är en ökning från förra mätningen med 2 respektive 13 procentenheter.

– Årets enkät visar att utvecklingen går åt rätt håll inom flera områden, men belyser samtidigt vad vi behöver prioritera och satsa ännu mer på. Vi arbetar med många olika förebyggande insatser, till exempel informationskampanjer, föreläsningar tillsammans med skolor och samtalsgrupper för föräldrar. Men vi har även riktade insatser till skolelever genom bland annat klassrumsbesök av vårt fältteam, säger Elisabeth Bengtsson, socialchef i Sollentuna.

Pojkar mår bättre än flickor

I Stockholmsenkäten ingår även frågor om sådant som skolsituation och psykisk hälsa.

Under flera års tid har den självskattade psykiska hälsa försämrats bland Sollentunas unga, även om den i denna mätning förbättrats något jämfört med 2022 när det gäller pojkar i 9:an. Överlag skattar flickor sin psykiska hälsa sämre än pojkar, både i högstadiet och i gymnasiet.